21.3.2018

Neljä vuosikymmentä sitten LXXIII






Vuonna 1978 maaliskuun yhdeksäntenätoista tein parin tunnin kävelykierroksen Helsingin Kyläsaareen puolilta päivin. Edeltävä viikko oli ollut kylmä ja luminen mutta tämä päivä vaikutti oikein keväisen komealta. Muuttolintuja kaipasin ja kolme mustavarista ehtikin lentää ylitseni ennen kuin ehdin kaatopaikka-alueelle missä niitä oli kolmisenkymmentä lisää.

Kiurujakin oli pari, kottaraisia pikkuparvin kuusikymmentä, kaksi tunturikiurua löytyi täältäkin, multakasojen päältä. Laitamien ruderaateissa pyöri pari urpiaisparvea, yhteensä noin seitsemänkymmentä lintua, edustan sulassa ui paitsi kolmesataa heinäsorsaa myös viisikymmentä isokoskeloa. Varikset ja naakat olivat alueen valtalinnut, isompia oli tuhat ja pienempiä kuusisataa. Iltapuolella palasin Katajanokalle ja kotikulmilla kierteli varpushaukka, ehkä muuttolintu sekin.

Seuraavalle retkelle lähdin aamukuudelta 22.3. ja pikavuoro vei miut taas Suomusjärvelle. Tällä kertaa en lähtenyt vakiokierrokselle vaan kirkonkylän suuntaan ja sieltä Salitun, Ahvenlammin ja Luokanjärven kautta peräti Kiskon Kurkelaan. Palasin sitten Koorlan, Ahtialan kautta takaisin kirkonkylälle ja siitä Lahnajärvelle.

Sää ei oikein suosinut, pohjoistuuli oli sentään heikkoa, mutta taivas ohuen pilvipeitteen kattama ja siitä satoi koko ajan tiheästi lunta olkoonkin että aurinko hohti välillä sateenkin läpi.

Mustarastaskoiras istuskeli Suomusjärven kirkolla erään talon pihalla, epäilin jo muuttaneeksi. Muita muuttolintuja ei sitten juuri näkynytkään jollei sellaisiksi lasketa tienvarren variksia ja naakkoja. Lumisade vei metsälinnutkin piiloon, puukiipijän, käpytikan ja pari närheä näin Ahvenlammen metsäosuudella. Hömö- ja töyhtötiaiset sekä hippiäiset jäivät vähiin, Kurkelaan asti piti mennä löytääkseen pari käpylintua. Tämä jäi todellakin kuntolenkiksi.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.