22.3.2018

Lintuja vihoistani L







Kolme vuosikymmentä sitten laskin viimeisiä kertoja sinä talvena vakiokierroksiani Martinlaakson ympäristössä kun silloinkin kevät antoi odottaa itseään. 19.3. olin viimeistä kertaa länsipuolen reitillä. Sää oli seisovaa korkeapainetta, pakkasta seitsemän astetta, taivas pilvetön. Kaunis sää houkutteli talitiaiset äänekkäiksi, 94 yksilöllä irtosi komea kärkisija. Kuuteentoista lajiin ei mahtunut vielä muuttajia, mutta iltasella oli pihakuusten latvaan viherpeippoparveen ilmestynyt tiksuttelemaan nokkavarpunen. Semmoista ei niillä main ollut sinä talvena ollutkaan.

Seuraavana aamuna pakkasta oli taas kymmenen astetta, sumuista ja pilvistä. Näkyvyys parani päivällä runsaaseen pariin kilometriin. Petikon lintulaudalle piti taas viedä ruokaa, kun talvi kerran vielä jatkui. Käpylintu lensi jo aamulla pihan yli, ja kun tulin lintulaudalle, ympäristön puissa kahinoi kaksi paria pikkukäppäreitä kai reviiriensä rajoista. Kun toinen pari lähti lopulta muualle, toinenkin rauhoittui ja lopetti tiiviin TJÖP-TJÖP-sanailunsa.

Lauta oli taas syöty tyhjäksi mutta lähistöllä norkoili kuusitintti, hömppäri, tali- ja sinitiaisia ja jokunen punatulkkukin. Hermaskärinkallion ympäristössä oli kolme käpylintuparia lisää. Metsän peruslajiston lisäksi yli lensi viherpeippo sekä keltasirkku. Varistossa huomasin urpiaisia ja kotiin tuloa ennen Vesitorninmäellä käpytikan ja mustarastaan. Raappavuorella oli toinenkin käpytikka ja kotipihan lähellä toinen mustarastas. Illalla Venus, Jupiter ja Kuu olivat kauniisti jonossa taivaanrannan tuntumasssa.

Mahtoiko olla kevätpäivän tasaus 21.3. jolloin tein vielä laskennan vakioykkösellä Vantaankosken reitillä. Pakkanen oli lopahtanut nollan tuntumaan, päivä oli pilvinen, tuuli sen verran heikkoa että ilma oli tuhruinen ja illemmalla nousi sumuakin. Iltapäivän kierros tuotti vain 12 lajia, erityisesti koskikarat olivat hävinneet. Talitiaiset olivat voittajia täälläkin 84 linnulla. Kevään merkiksi oli tullut seitsemän mustavariksen parvi Vantaanlaakson pellolle Ylästöntien varteen. Ne lähtivät pian jatkamaan koilliseen.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.