13.2.2018

Neljä vuosikymmentä sitten LXVI




( reitin varren käärmekuusi tuona talvena )


Seuraavana päivänä 13.2.1978 keskityin laskemaan taas vakioreittini Suomusjärvellä. Salosta saavuin Lahnajärvelle puoli yhdeksän aikaan ja saman tien lähdin sitten reitille. Sää oli edelleen perustalvinen, pakkasta kymmenen astetta, pilvistä ja luntakin sateli heikosti, tuuli koillisesta.

Linnut aloittivat variksella, tali- ja sinitiaisilla, jatkuivat puukiipijällä, hippiäisellä sekä urpiaisilla. Varesjärventietä kulkien löytyi käpylintuja ja käpytikka, teerikin lähti karkuun ja odotetut metsän tiaiset tulivat seuraavaksi vastaan parin porukan voimin. Linnut tuntuivat olevan äänekkäämpiä kuin aiemmin, kai kevättä oireellisesti oli jo ilmassa.


( tuohon aikaan oli vain vähän aukkoja metsissä, sähkölinjat niistä huomattavimmat )

Peltoniemen tien varressa ja matkalla Johdesuon ohi lukujaan vahvistivat hippiäiset ja urpiaiset, yksi teerikin näkyi ja samoin yksi metsokukko. Punatulkkukin oli uusi laji päivälle. Metsätaival jatkui kohti Kettulaa ja tien varresta huomasin kaksi pyytä, lisää lintuja tuli vasta kylän pihoilta. Siellä viihtyi koko joukko variksia, harakoita, talitiaisia ja joku sinitiainenkin. Varpusia ja keltasirkkuja poimi maahan pudonneita siemeniä. Hömötiaisia ja joku töyhtötiainenkin kuului tien reunametsästä.

Matka Kettulan kylältä Lahnajärven pelloille oli jokseenkin linnuton, vain pari hippiäistä huomasin. Lahnajärven pelloilta ja kylältä tuli laskentaan lisää keltasirkkuja, talitiaisia, harakoita ja variksia muttei mitään uutta jo nähtyjen lajien lisäksi.

Kello neljätoista olin valmis, kaikkiaan olin huomannut reitillä kahdeksantoista lajia ja 183 lintua. Talitiainen vei ykkössijan 43 linnulla, variksia ja keltasirkkuja laskin 28. Metso ja käpytikka jäivät yhden yksilön lajeiksi, kahden linnun lajeja olivat teeri, pyy, puukiipijä ja isokäpylintu, viimemainittujen lisäksi tosin myös kolme lajilleen määrittämättä jäänyttä käpylintua. Metsän pikkulinnuista runsain oli hömötiainen 13 linnulla, hippiäisiä kuusi ja töyhtötiaisia viisi. Kovin selvä oli tämä lintujen vähenevä suuntaus verrattuna talven aiempiin laskentoihin.


***


( lähteikköjä oli myös Varesjärven rannassa, tosin etäällä reitistä )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.