23.2.2018

Lintuja vihoistani XLI






Vuonna 1988 helmikuun kahdeskymmenes oli lauantai. Pakkasta oli aamulla kaksikymmentä astetta kuten nytkin, tuuli koillisesta, pilvetöntä. Aurinko lämmitti kuten nytkin ja iltapäivällä pakkasta oli enää yhdeksän astetta.

Kävin nelituntisella kävelyllä Helsingissä. Sorsapaikoilla oli kahdeksansataa pullasorsaa ja parikymmentä harmaalokkia. Joku peto oli saanut yhden sorsan hengiltä ja nyt varikset nokkivat jäänteitä jäällä. Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa oli räkättirastas, Linnunlaulun huviloiden pihalla punakylkirastas.




Sunnuntaina pakkasta oli vain kymmenen astetta, taivas vetäytynyt pilveen ja lunta sateli hiljalleen. Ilta kohti pakkanen lauhtui kuuteen asteeseen. Oli taas autokierroksen aika. Iso-Huopalahdella ja Vermossa kävin aluksi. Lintuja oli hyvin vähän, vain tiaisia, viherpeippoja ja varislintuja. Petikon lintulaudan kävin täyttämässä seuraavaksi, tyhjäksi se oli syöty ja paikalla vain muutama talitiainen. Kiersin vielä Ringin peltoaukean ympäri mutta lintuja ei ollut sielläkään. Vantaankoskella sentään oli kara tutulla paikalla kehäkolmosen sillan alla. Pakkaskausi oli kutistanut sulaa aluetta ja laskenut myös vedenkorkeutta.

Maanantaina 22.2. päivällä laskin taas vakio kakkoseni myötäpäivään. Pakkasta oli aamulla kaksitoista, päivällä yhdeksän astetta, tuuli idästä oli yltynyt yöllä, päivän mittaan se laantui samaan tahtiin kuin taivas selkeni. Linnut eivät kylmästä pitäneet, vain kolmetoista lajia reitiltä löysin. Talitiaisia oli 71, variksia 47 ja varpusia 31, puukiipijä ja kuusitiainen jäivät yhden linnun varaan. Kaikkiaan reitillä oli 246 lintua. Reitin jo loputtua huomasin kanahaukan saalistelemassa Laajavuorella. Se oli miulle köyhä vuodenpinna.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.