19.2.2018

Lintuja vihoistani XL



( taltiaisten määrä kasvaa kevättä kohti mentäessä )


Keskiviikkona 17.2.1988 oli taas vakiokakkosen vuoro. Parin aamupäivätunnin aikana kiersin lenkin Vantaan Martinlaakson Laajavuoresta Raappavuorelle, Varistonniityn ja vesitorninmäen kautta Pellakseen, sieltä Louhelaan ja Viherpuiston, ostarin ja aseman vieritse takaisin. Lämpö oli painunut kolme astetta pakkaselle, ensi kertaa pitkästä aikaa. Pilvistä kuitenkin yhä oli, itätuulta ja kohtalainen näkyvyys. Tuuli yltyi päivällä jo lähelle kymmentä metriä sekunnissa.

Tuuliko lie vienyt havaintoja, mutta vain viisitoista lajia näin ja yksilöitäkin vain 202. Kaksi lajia tuotti niistä yli puolet, talitiaiset 65 ja varikset 42. Varpusia oli 20 ja puluja 19. Yhden yksilön varaan jäivät puukiipijä, kuusitiainen ja käpylintulaji.



( tämä kuusitintti on löytänyt lintulaudan )

Seuraavana päivänä huomasi että sää oli tosiaan muuttunut. Pakkasta oli nyt kuusi astetta, tuuli yhä idässä, taivaalta puski reippaasti lunta, näkyvyys oli alle kilometrin. Retkellä kävin vapaamuotoisesti aloittaen Martinlaaksosta, sitten Variston kautta Petikon metsään. Matkalla lumisade onneksi hellitti.

Peruslajistoa oli tarjolla lumisateen aikaan, sen loputtua yllätti miut hemppo Petikon teollisuusalueen laidassa. Petikon lintulaudallani oli aika hiljaista, viereisellä riistaruokinnalla myös vain muutama keltasirkku ja talitiainen. Pellon laitaa kotiin päin palatessani huomasin lapinharakan puronvarren leppien latvassa.

Yhdeksäntenätoista päivänä kiersin taas vakioykköseni. Pakkanen oli kiristynyt nyt viiteentoista asteeseen. Tuuli oli kääntynyt koilliseen ja taivaalta olivat pilvet kadonneet. Edelliseen laskentaan verrattuna linnut olivat vähentyneet tälläkin kierroksella. Viiteentoista lajiin jäätiin täälläkin, yksilöitä vain 235.

Tälläkin reitillä kaksi runsainta lajia tuottivat reippaasti yli puolet linnuista, talitiainen 80 ja varpunen 72. Seuraavaksi runsaimmat jäivät kauas taakse, varis viiteentoista, keltasirkku neljääntoista ja viherpeippo kolmeentoista yksilöön. Yhden linnun lajeja tällä kertaa olivat heinäsorsa, mustarastas, hömötiainen ja käpylintulaji. Viikon viimeiseksi illaksi töihin mennessä huomasin taas Eläinten hautuumaan ruokinnalla viisi mustarastasta ja vaihteeksi yhden laulavan kuusitiaisen.


***


( viherpeippo on runsastunut lähes pelkästään talviruokinnan voimin )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.