24.1.2018

Lintuja vihoistani XXIX



( sepelkyyhkyhavainto oli ensimmäiseni sydäntalvella kautta aikain, nyt niitä on enemmän, eilenkin näin kolme )



Tammikuussa 1988 päivittäiset retket jatkuivat. Yhdeksäntenätoista päivänä kävin taas täyttämässä Petikon lintulaudan, se olikin sopivasti lähes tyhjäksi syöty ja maassa oli runsaasti jälkiä osoittamassa että aluksi nirsoilijoiden maahan heittämätkin siemenet oli jo pääosin etsitty ja syöty. Iltapäiväretki oli lumisateinen, nollakelissä sade oli kohtalaisen rankkaakin. Läheisen Hermaskärinkallion laidassa oli kaksi pyytä, Varistossa mustarastas. Linnut hiljenivät lumisateen vahvistuessa, muuten retki oli hyvä.

Seuraavana päivänä oli taas vakioreitin vuoro, Martinlaaksosta itään suuntautuvan ykkösreitin. Lämpö oli noussut pari astetta plussan puolelle ja sumu pudotti näkyvyyden puoleen kilometriin. Reitin paras havainto oli mielestäni sepelkyyhky joka lensi Ylästöntien yli luoteeseen. Lintuja oli peräti 400, lajeja tavanomaiset neljätoista. Varikset olivat erittäin runsaita, 135 yksilöä riitti voittamaan keltasirkutkin joita näkyi 102. Talitiaisia laskin 62, varpusia 55. Paitsi sepelkyyhky, myös mustarastas, räkätti ja harmaalokki jäivät yhden yksilön varaan.

Tammikuun 21. päivänä oli taas autokierroksen vuoro, kävin Iso-Huopalahdella. Lajisto siellä oli kovin tavallista, tiaisia, variksia, naakkoja ja pari punatulkkua. Seuraavana päivänä kävin Helsingin keskustan sorsapaikoilla. Tuhannen pullasorsan massa viihtyi lähinnä Tokoinrannassa, joukosta löysin yhden tavin. Katajanokan itäpuolella huomasin pari isokoskeloa, Lokkeja lenteli toistasataa keskustan ja kauppatorin tienoilla, harmaalokkien joukossa oli joku merilokki ja muutama kalalokki. Räkättirastaita näkyi nelisenkymmentä Taka-Töölössä ja seitsemän muutti Merihaan yli luoteeseen.

Kahdennenkymmenennenkolmannen päivän autokierros suuntautui Suomenojalle, sieltä Isolle Huopalahdelle ja lopuksi palasin Petikon lintulaudan kautta viemään sinne taas täydennystä. Kovin arkista oli linnusto, sulaa missä olisi ollut talvehtijoita ei ollut juuri missään. Kommentti vihossani osoittaa että olin kolmessa viikossa tajunnut asian ytimen: autoillen ei tunnu lintuja talvella löytyvän.

***



( autoillen tuntui löytyvän vain variksia, naakkoja ja harakoita )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.