25.1.2018

Neljä vuosikymmentä sitten LXII






Vuoden 1978 tammikuun kahdeskymmeneskolmas päivä kävin taas vaihteeksi Salon seudulla, mahtoiko olla vapaa viikonloppu tai vastaavaa. Aamulla Katajanokalta asemalle lähtiessäni varoitteli talojen välissä mustarastas. Saloon tultuani kävin saman tien retkellä Halikonlahdella ja Joensuun kartanon vaiheilla. Pakkasta oli perustalviset kahdeksan astetta, pilvipeite aluksi täydellinen, hiljalleen rakoja alkoi löytyä. Aamulla sateli hiljalleen lunta, se loppui nopeasti.

Asemapuistossa oli tutulla lintulaudalla kolme peippoa. Vuohensaarentien ruokintapaikalla oli yksi lisää, peruslajina siellä olivat keltasirkut, niitä oli sata. Lietealtaille tullessani ilmaan nousi parisataa varista, kolmisenkymmentä naakkaa ja yksi vanha mustavaris. Viereisessä ruderaatissa puuhasi viisikymmentä urpiaista.

Joensuun puistossa käydessäni paikalla oli vain kuutisen närheä ja viisitoista punatulkkua. Örnin metsikössä seurasin mitä paikallinen kanahaukka oli tällä kertaa syönyt, viimeksihän sieltä löytyi turkinkyyhkyn jäännöksiä. Nyt oli lisäksi syöty kaksi pulua ja neljä tai viisi fasaania. 




Seuraavana aamuna lähdin laskemaan taas Suomusjärven vakioreittiäni. Tällä kertaa olin paikalla jo kello 8:40 ja laskentaan käytin lähes täydet kuusi tuntia. Pakkasta oli enää kolme astetta, taivas taas pilvessä, tuuli heikkoa etelästä, heikohko lumisade pudotti näkyvyyden pariin kilometriin. Lunta oli maassa viitisentoista senttiä, vesistöt täysin jäässä.

Alkumatkasta ilmoittautuivat metsän tiaiset, pari ylilentävää urpiaista ja hippiäiset. Varesjärvelle tullessa vastaan tuli neljän isokäpylinnun porukka, Johdesuota ohittaessa koivuista lähti yhdentoista teeren parvi. Kettulan pihoilta ja pelloilta listoille tulivat talitintit, viherpeipot, harakat, varikset ja vahvimmin keltasirkut. Kävelyn loppuosuus täydensi jo havaittua, ainoana uutena lajina huomasin varpushaukan lähellä Lahnajärven postia.

Talvi alkoi näkyä tuloksissa, nyt näin enää 18 lajia ja 210 lintua. Keltasirkku nousi kärkeen 55 yksilöllä, variksia laskin 32 ja talitiaisia 20. Harakoita ja runsainta metsälintua töyhtötiaista laskin 15 yksilöä, hömötiaiset ja hippiäiset hävisivät niille yhdellä. Alkutalven kärkilajeista urpiainen jäi vain kolmen ylimuuttaneen yksilön varaan.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.