19.11.2017

Neljä vuosikymmentä sitten XLVIII







Vuonna 1977 olin marraskuun kahdeksantenatoista reissannut yhteysaluksella Turusta Jurmoon. Perinteisesti tarkkailin hyvin vähän lintuja matkalla, lähinnä matkustajasalin ikkunoista. Pari kyhmyjoutsenta huomasin Pärnäisissä, isokoskeloita Berghamnin sokkeloissa, pari tukkakoskeloa Lohmissa, pari riskilää Nötön pohjoispuolella ja muutamia kymmeniä vesilintuja pitkin matkaa.


Samalla matkalla asemalle tulivat Niiniön Timo ja Penttisen Risto. Kylältä majoituksen olivat itselleen järjestäneet Kjell Weppling, Tom Lindroos ja Bertil Blomqvist. Iltaneljältä laiva saapui saareen ja matkalla kylälle ehdimme nähdä vielä harmaalokkeja, haahkoja ja merimetsoja sataman vaiheilla, nummella räkättejä ja kahdeksan punakylkirastaan parven. Kylässä rätisi peukaloinen.


Perillä odotti uusi lintuasemarakennus joka oli ollut paikalla tasan kuukauden. Se oli entinen TVH:n parakki jossa oli kuusi nukkumapaikkaa. Komerotilaakin löytyi vähän, lämmitin oli aivan uusi. Tiskipöytä ja liesi olivat edelliseen verrattuna loistavat. Sisätilaa oli ehkä noin 20 neliötä, kuudelle tila on aika tiukka. Talviasuttavuus oli kertaluokkaa parempi kuin entisessä kämpässä, ulko-ovi ja ikkunat olivat kaksinkertaiset. Ainoa pikku haitta oli pitkähkö matka kaivolle, kun vettä piti illalla hakea teen keittoa varten.





19.11.1977 aukeni toiveikkaana. Mie lähdin puoli yhdeksän aikaan länteen, kylältä nummea pitkin sataman kautta järvelle ja riutoille. Kahdeksan pyrstötiaisten parvi oli muutolla länteen, samoin viisitoista isokoskeloa. Harmaalokkeja näkyi leijuvan meren yllä, merimetsoja oli hajallaan pikkuparvin viitisentoista. Nummella kierteli rastaita, pari tulkkua ja varis lähti länteen.


Järven yli lensi neljätoista laulujoutsenta länsilounaaseen. Merimetsoja oli paikallisina viisitoista myös länsipään kareilla. Kolme tukkakoskeloa muutti joutsenten perässä, järven laitaa liikuskeli viherpeippoja ja vihervarpusia. Länsiriutalla oli kahdeksan uutta tukkakoskeloa, lisää merimetsoja ja kanahaukkakin käväisi saalista etsimässä. Lokkeja pyöri lännen puolella puolitoistasataa. Pieni yllätys oli jouhisorsa joka muutti länsilounaaseen.


Lounaisriuttaa kiertäessä yli meni piekana, hemppo löytyi paikallisena. Etelärantaa itään päin mennessä tulivat vastaan saaren teeret, sillä kertaa tusinan parvi. Kanahaukka näyttäytyi uudestaan.


Itäpäässä oli paikallinen talvipukuinen kaakkuri, merimetsoja löytyi yhä lisää, samoin haahkoja ja isokoskeloita. Pieni pettymys oli kun yhtään kahlaajaa ei päivän mittaan vastaan tullut, kai oli liian leppoisa keli sirreille. Metsistä löytyi sentään laulurastas ja hippiäinen, niittykirvinen kylän niityltä. Kaikkiaan 32 lajia tuli asemakaavakkeelle.  Runsain muistiinmerkitty laji oli merimetso 95 yksilöllä. Seuraavina tuli perinteisempiä harmaalokkeja (80), haahkoja (76) ja isokoskeloita (55). 


***


( maisemakuvat tuolta retkeltä )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.