21.11.2017

Neljä vuosikymmentä sitten XLIX







Marraskuun kahdentenakymmenentenä vuonna 1977 Jurmossa oli edelleen kaunis loppusyksyn sää. Ulkona olin yhdeksästä neljään. Länsikierroksella päivä taas alkoi, sinne kiersin vaihteeksi etelärannan kautta. Saaren eteläpuolella näkyikin talvipukuinen kuikka uimassa. Lokkeja, haahkoja ja vesilintuja laskien matka vei riutoille, saaren puolelta nousi ilmaan seitsemän teeren parvi. Eilinen hemppo lounaisriutalla oli saanut seurakseen toisen. Pajusirkku ja niittykirvinenkin oli nyt siellä ja toinen löytyi myöhemmin Moringharusta.


Merimetsoja oli edelleen runsaasti saaren lähivesillä ja luodoilla, riskilöitäkin löytyi neljä. Lokit olivat enimmäkseen paikallisia, muuttajista muistiin olen laittanut vain kuudentoista kalalokin parven menossa länteen. Merisirrejä ei näkynyt riutoilla tänäänkään, länsiriutalla sentään pari pulmusta.


Kylälle palatessa siellä kierteli kymmenen tilheä ja viisitoista kottaraista. Männikön kautta itään päin lähtiessä näkyi neljä tilheä lisää, muutama teeri, talitiainen ja carduelis, kaikki lajit jo aamulla nähtyjä kuten kai nuo teeriyksilötkin. Itäkierroksella tuli vastaan lisää jo nähtyjä lajeja, viisikymmentä merimetsoa, haahkoja, alleja ja isokoskeloita. Uutta lajistoa löytyi vasta Grundvikista, peippokoiras ja tikli.


Kaikkiaan päivän mittaan lajeja löytyi 29. Merimetsoja löytyi eilistä enemmän, 120, mutta päivän runsaimmaksi lajiksi nousi perinteinen haahka 128 yksilöllä. Lokeista edelleen runsain oli harmaa, 76 määritetyllä yksilöllä.





21.11.1977 olin taas yksin asemalla ja kylän bongaritkin olivat poistuneet. Aamukahdeksalta etelätuuli kolisi aseman nurkissa, taivas oli pilvien peitossa ja niistä valui vuolaasti vettä. Lämpöä oli viitisen astetta.


Yhdeksältä lähdin maastoon ja kämpälle tulin puoli viiden aikaan. Kylästä satamaan mennessä yli lensi tilhi ja satamassa oli kottarainen. Moringharussa oli eilinen niittykirvinen. Järven ohi kuljin länsiriutalle. Toinenkin niittykirvinen oli yhä paikalla. Heinäsorsat olivat tulleet järvelle tuulta pakoon. Yhdeksän kottaraista muutti riuttaa pitkin merelle, eiliset pulmuset olivat nekin paikalla. Heinäsaaren itäkärjen levävalleilla näkyi neljä merisirriä, retken ensimmäiset, nekin kai tuulelta suojaa etsimässä.


Palailin takaisin ja kiersin seuraavaksi lounaisriutan. Heinäsorsien joukosta löytyi yksi tavi. Pari heinäsorsaryhmää ja kolmen pulmusen parvi muuttivat länteen. Ohi lensi myös kaksi isokoskeloryhmää. Kolmentoista allin parvi oli tullut etelälahdelle tuulensuojaan.


Eteläriutan kautta jatkoin pitkin rantaa itään. Merimetsoja oli pitkin luotoja ja muuttajina näkyi joku varis ja taas kaksi heinäsorsaryhmää. Etelälehdosta löytyi muutama räkätti ja yksi laulurastas. Jatkoin matkaa suon laitaa ja leppälehdon läpi takaisin rantaan. Pari punatulkkua, hippiäistä ja puukiipijä löytyivät ja kanahaukan mahdollisesta läsnäolosta vihjeenä tuore ulosteläikkä. Puolilta päivin tuuli kääntyi lounaaseen, pilvipeitteeseen tuli pieniä rakoja ja sadekin taukosi.


Grundvikissakin meni ohitseni muutama heinäsorsa. Paikallisina oli katajissa talitiaisia ja luodoilla merimetsoja. Pyrstötiaiset olivat matkalla lepikkoon. Itäsantojen kautta kävin vielä Itäriutalla. Kaksi härkälintua ui santojen edustalla, samoin riskilä ja parvi heinäsorsia. Riutallakin käynti kannatti, kärjen ohi lensi merisirri Sandeniin.


Paluumatkan lajisto oli jo tuttua, ainoana uutena mustarastas männikössä. Sää palatessa oli myös palaamassa aamun kaltaiseksi, kuusi astetta lämmintä, tuuli tosin edelleen lounaassa, sadetta taas taivaalta ja pilveä riitti. Päivän lajimääräksi sain 28, huonoista keleistä huolimatta. Runsaimmaksi nousi heinäsorsa 140 yksilöllä, kakkoseksi harmaalokki 115 linnulla ja kolmantena merimetso 92 edustajalla.


***





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.