23.11.2017

Neljä vuosikymmentä sitten L







Vuonna 1977 marraskuu jatkui Jurmossa pimeänä ja tuulisena. 22.11. lähdin aamulla kylän ja männikön kierrettyäni vaihteeksi itään. Kylällä näkyi muutama tilhi, kottarainen ja 29 räkätin parvi. Männikössä säikkyi kulkuani laulurastas. Kylärannassa leijaili harmaa- ja merilokkeja ja ulompana ui merimetsoja sekä haahkoja. Teerikukko lähti männikön laidasta.


Harjua itään kävellessä näkyi vain 29 haahkan parvi pohjoisrannan tuntumassa, kolme harmaalokkia ja teerinaaras. Itäpään kierroksella löytyi päivälle uusina isokoskeloita, peippokoiras ja urpiaisparvi, kaikki rauhattomina liikkeessä. Itäsannat ja Itäriutta olivat aika linnuttomia, leppälehdostakaan ei löytynyt kolmea teertä kummempaa.


Etelälehdosta poimin esiin punatulkun. Matka rantaa länteen oli aika vaisu, etelälahdessa sentään oli paikalla vielä eilinen kolmentoista allin porukka. Lounaisriutan pikkulammen laidasta lävähti lentoon taivaanvuohi. Tukkakoskelokoiras löytyi merestä heinäsorsien ja lokkien takaa. Länsiriutan kärjestä karkasi kuuden merisirrin parvi lentoon, palailivat jonnekin riutan mutkan taa mutta jäivät palatessani löytymättä. Vähän myöhemmin näin kolmen merisirrin porukan riutalla, hyvin rauhattomia ne olivat mutta eivät nekään lähteneet lopulta minnekään edemmäs. Kovin köyhäksi jäi tuulinen päivä, vain 19 lajia sain kaavakkeelle. Harmaalokkeja linnuista oli 80 ja merimetsoja 60. Muuten suuremmat vesilintumäärät hävisivät aallokon katveeseen.






23.XI kuljin saaren taas läpi samassa järjestyksessä kuin edellisenäkin päivänä. Eilen olin ottanut maisemakuvia, samaa jatkoin nytkin kun vettä ei kerran tullut. Kylän räkättejä oli tällä kertaa 31, männikössä talitinttien lisänä vain hippiäinen. Pohjoisrannalla haahkojen määrä oli noussut 55 yksilöön. Muuten oli eiliseen tapaan hiljaista.


Grundvikille saapui yksi allinaaras, itäsantojen edustalla oli molempia koskelolajeja ja kyhmyjoutsenpari sekä talvipukuinen härkälintu. Leppälehtoon palatessani rantaniityltä nousi ilmaan kiuru, katajissa näkyi tikli. Leppälehdossa kierteli kolmen pikkukäpylinnun parvi.


Jotakin uutta löytääkseni piti kulkea länteen asti. Heinäsorsia ei tänään löytynyt kuin kolme, länsiriutalta. Saman riutan tyvellä oli myös tavi. Merisirrit löytyivät taas kärjestä, tällä kertaa niitä oli neljä. Päivän toinen kiuru oli Järvikannaksella, samalla kannaksella oli neljä pulmusta. Illalla tuli männikköön yöpymään yhdentoista variksen parvi, aamulla olin nähnyt vain yhden poislähtijän.


Huolimatta siitä että aikaa kului kuvaamiseen, lajimäärä nousi sentään siedettävään kahteenkymmeneenkuuteen. Torstai olisi toivoa täynnä, mutta sateen ennustivat säätäjät alkavan joskus puolilta päivin, aivan kuten neljä vuosikymmentä myöhemmin täällä tänään...


***

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.