11.11.2017

Lintuja vihoistani XXI



( itäsantojen ja itäriutan loppusyksyistä kauneutta )


11.11.1973 aamu Jurmossa aukesikin pikkupakkasessa, tosin päivän mittaan lämpö nousi takaisin eiliseen neljään asteeseen. Tuuli oli kääntynyt täysin päinvastaiseksi, kaakosta puhalteli aamulla vienosti, iltapuolella jo perinteistä neljää boforia. Pilviä oli mutta enimmäkseen selvästi alle puolet taivaankannesta oli niiden peitossa.


Ulos lähdin puoli yhdeksän aikaan ja pieni ruokailutauko välistä poislaskettuna tulin takaisin vasta puoli viiden jälkeen illalla, hämärän laskeutuessa. Perinteiseen tapaani kiersin ensin kylän ja männikön kulmat ja sitten lähdin itäpäähän. Punatulkkuja muutti, myös kolme irrallista tilheä, peippoja, järrejä ja viherpeippoja. Talitiaiset olivat saaneet lisävauhtia kiertelyynsä metsissä ja pihoilla, kottaraiset olivat hiljalleen häviämässä.


Harjulta näki merelle aiempia päiviä helpommin kun tuuli oli heikkoa. Haahkoja löytyikin hieman edellispäiväistä enemmän, muita vesilintuja suunnilleen kuten ennenkin. Lokkiliike ei ollut yhtä reipasta kuin edellisinä parina päivänä. Pari laulujoutsentakin tuli idästä ja jäi järvelle. Ne jatkoivat matkaa vasta kun tulin iltapäivällä länsipäähän.



( teeri 70-luvulla Jurmon maiseman yllä )

Tukkakoskelot viihtyivät edelleen itäriutan tuntumassa, leppälehdosta löytyi ensin pikkutikka, sitten pyrstötiaisparvi ja vielä rautiainen tutumpien vihervarpusten ja talitinttien lisäksi.


Länteen mennessä oli hiljaisempaa, teeret nummella, kiuruja muutama. Tundrakurmitsa löytyi taas ja pulmusista sentään vielä yksi. Päivän lajimäärä nousi kolmeenkymmeneenyhteen, yksilömäärä jäi 575 lintuun, niistä eniten haahkoja, 142. Nykytilanteeseen verrattuna kummastuttaa että esimerkiksi telkkiä löytyi vain kolme, näinä päivinä niitä on Jurmon vesillä satamäärin.


***



( telkkien esiintymisessä on selvä muutos takavuosiin )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.