21.10.2017

Viisi vuosikymmentä sitten XXXII






Viisi vuosikymmentä sitten, vuonna 1967, oli näihin aikoihin muita kiireitä. Lintuja ehti katselemaan tai kuuntelemaan vain ohimennen, aamuöisin lehdenjakolenkillä ja iltasella junttipellon yllä. Näin oli mennyt jo lähes kuukauden.


Syyskuun lopulla oli usein kuulunut jo rastaiden ääniä aamusella. Maalla ja keskustassakin oli näkynyt yksittäisiä käpytikkoja. Syyskuun viimeisenä päivänä oli näkynyt viidenkymmenen viherpeipon parvi, huomattava havainto siihen aikaan.


Lokakuun alkupuolella oli hiljaista, mutta 7.10. oli Toravuoren maisemissa ollut tuulihaukka ja neljä uuttukyyhkyä, Salon keskustan yli oli lentänyt parvi harmaalokkeja. Yhdeksäntenä päivänä oli junttipellon yli lentänyt suopöllö etelään ja parinkymmenen metsähanhen muuttoparvi lounaaseen, ampuhaukaksi paljain silmin otaksumani pikkupetokin muutti samana päivänä.



( punakylkirastaat menevät etelään )

Lokkeja muutti Salon keskustassa pitkin lokakuuta, pari naurulokkiryhmääkin, kahdeksantoista kuudentena ja kolme kahdeksantenatoista päivänä. Punarinnat vähenivät pikkuhiljaa, 21.10. kuulin vielä yhden Toravuorella ja Ilmusmäen puolella huuteli harmaapäätikka syyssoidintaan. Lehtilenkillä kuului samoihin aikoihin vielä punakylkirastaiden vihellyksiä. Fasaaneja oli 21.10. neljätoista yksilöä junttipellon laidassa ja samana päivänä saapuivat sen syksyn ensimmäiset viisi tilheä. Seuraavana päivänä tilhiä näkyi jo 27 yksilön parvi.


Sadonkorjuukausi alkoi olla loppu ja sen myötä vähän aikaa perinteiselle linturetkeilylle.


*** 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.