20.10.2017

Lintuja vihoistani V



( paikallinen suopöllö saattoi olla tämä kuudennentoista päivän rengastus )


Sunnuntai 18.10.1987 oli Haliaksella miehityksen vaihtopäivä, muut paitsi mie lähtivät kotiin ja tilalle tuli Matti Nieminen rengastamaan. Aamusella kävi asemanhoitaja Antero Topp parin tunnin visiitillä.


Aamuvakio lupaili hieman edellisiä parempaa päivää. Ensimmäinen varsinainen alliparvi näkyi muutolla ja varpushaukkojakin taas 32 kolmen paikallisen lisänä. Kangaskiuruja muutti viisi, talitiaisia oikeastaan ensimmäisen kerran tällä retkellä enemmän, 216 muuttajaa joista 43 rengastettiinkin. Peipot olivat valtalajeina edelleen, nyt runsaasta kymmenestä tuhannesta muuttajasta noin 70% oli peippoja määritysten mukaan. Vihervarpunen paransi retkiennätystään neljään tuhanteen. Punatulkut ja keltasirkut tekivät myös tähänastisen retkiennätyksensä, toista 41, toista 64 muuttajaa. Pajusirkkujakin laskettiin muutolta 41 yksilöä.


Paikallisissakin oli kehitystä. Pöllöt tosin jatkoivat asiolinjalla, viidestä havaitusta määritettiin kolme sarvaria ja yksi suopöllö yhden asion jäädessä lajilleen määrittymättä, viimeinenkin verkosta tullut hoidokki päästettiin aseman varastohuoneesta vapauteen. Peukaloisia oli nyt kymmenen, Gåsörsbergetin takana myöhäinen pikkusieppo ja Gåulla iltapäivällä viisi pikkujoutsenta.


( verkkoon tarttuneet pohjantikat yhtiskuvassa )

Vaikka väki väheni, pidot paranivat ja lajeja nähtiin jo 66. Rengastuksia tuli 61, talitiaisten ansiosta.


Ei maanantaikaan 19.10. ollut mikään krapulapäivä. Kaksistaan touhusimme Niemisen Matin kanssa ja vaikka muutolta puuttuivat kaikki massaesiintymiset, lajeja riitti. Harmaahaikara, kuikka ja 38 tundrahanhea löytyivät vakiolla, samoin kaksi hiirihaukkaa ja kolme piekanaa. Pimeässä verkkoihin eksyi yksi sarvipöllö ja kaksi helmipöllöä. Kangaskiuruja oli neljän paikallisen lisäksi 11 muuttajaa. Tikoista liikkeellä olivat pohjantikat, neljä havaittiin ja kaksi niistä sattui verkkoonkin. Paikallinen kanahaukka innostui käyttämään verkkoja metsästyksen apuna ja tappoi niihin kiinni jääneen varpushaukan. Tuntia myöhemmin se kuitenkin jäi itsekin kiinni samaan verkkoon.


Naakkamuutto taisi olla hyvää Haliaksen mitassa, 488 muutti, seuranaan 319 varista ja neljä mustavarista. Yksi hakki näkyi kääntymässä kärjessä tänäänkin. Leppälintu ja metsäkirvinen olivat myöhästelijöitä, pikkukivaa edustivat nokkavarpunen sekä kaksi pähkinänakkelia, joista toinen osui myös verkkoon.


Talitiaisia vaelsi toista päivää peräkkäin, 279 vaeltajasta 61 rengastettiinkin, sinitiaisia näkyi myös ensi kerran enemmän, 44 vaeltajaa joita kymmenen merkittiin. Punarintoja oli runsaasti, 65 paikallisesta riitti verkkoihinkin 31 merkittäväksi. Päivän viimeisenä lajina huomattiin jo yön pimeydessä muuttava pulmunen, syksyn ensimmäinen.


Kaikkiaan päivän lajimäärä nousi seitsemäänkymmeneenyhteen. Rengastuksiakin kertyi 135 eli retken toistaiseksi paras päivä tässä oli.


*** 



 ( päivän nakkeli, asiaticanaaras )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.