18.10.2017

Lintuja vihoistani IV



( sarvipöllö odottaa iltayötä ja vapautta )


Kolme vuosikymmentä sitten 16.10.1987 jatkui retkeni Haliaksella, miehitys oli entinen eli Lehden Matin, Hännisen Pekan ja miun seurana Aallon Pirkka ja Samuel Kallionpää. Harvinaisuudet olivat lähteneet eikä uusia tullut tilalle, siinä oli riittävästi syytä epäillä uusia vahvistuksia rarijarruiksi.


Valkoposkihanhia muutti, tosin vain 137, allimuutto jäi kolmeen yksilöön. Varpushaukkoja näkyi hieman enemmän kuin muutamaan päivään, tosin vain 22 muuttajaa ja kaksi paikallista. Pöllöt olivat asiolinjalla, kaksi sarvipöllöä, yksi suopöllö ja yksi jompikumpi. Teeri oli edelleen paikalla, samoin lehtokurppa ja parin päivän tauon jälkeen pikkutikka.


Pikkulinnut piristyivät hieman eilistä paremmin muutolle, peippoja kulki vajaat 7000 määritettyä ja 4500 ilmeistä, järrimääritykset jäivät vain kolmeenkymmeneen. Myös toinen tuttu massamuuttaja vihervarpunen sai liikkeelle 3800 muuttajaa. Peukaloisia oli jo kolmatta päivää peräkkäin kahdeksan yksilöä. Retken ensimmäinen pähkinänakkeli huomattiin lentämässä bunkkerin ohi ja tovin kuluttua se näkyi uudestaan latvaverkon lähellä muttei jäänyt kiinni. Kirjosiipikäpylintuja huomattiin päivän mittaan neljä. Päivän lajimäärä putosi viiteenkymmeneenkahdeksaan ja rengastukset kolmeenkymmeneenkahdeksaan.


17.10.1987 oli täydellinen välipäivä. Vain 45 lajia havaittiin. Sadetta, sumua ja tuulta riitti eikä rengastuskaan tuottanut kuin neljä merkintää. Komppauskierros Gåsörsuddenille tuotti yhden suosirrin ja kaksi taivaanvuohta, aseman läheltä löytyi lisäksi lehtokurppa. Suopöllö löytyi aseman tuntumasta, ehkä eilinen. Lapinharakka päivysti sekin aseman nurkilla.


Pikkulintumuutto oli mitätöntä, peippoja runsas sata, vihervarpusia kolmisen sataa, muista lajeista vain hajahavaintoja. Jäin odottamaan parempaa, muut valmistautuivat poistumaan.


*** 



 ( tämä punainen kääpä, liekö häränkieli kasvaa syksyisin Gåun polun varressa )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.