22.10.2017

Lintuja vihoistani VI



( bunkkerin petoverkon suopöllö )


Tähän aikaan syksyllä 1987 retki Haliaksella jatkui. Tiistai, kahdeskymmenes päivä, oli taas vaisumpi kuin edelliset. Mie hoitelin aina hiljaisemmiksi käyviä aamuvakioita. Vihervarpusia sentään muutti yhdeksänsataa ja räkättejä viisisataa. Parisataa peippolintua jakaantuivat muutolla tasan peipon ja järrin kesken mutta verkkoon jääneet viisi olivat kaikki peippoja. Vesilintuja ei muuttanut, paitsi nelisenkymmentä isokoskeloa. Viiden tilhen muuttoparvi oli tuon syksyn ensimmäinen.


Kahlaajista oli jäljellä vain kurppia, jänkäkurppa ja taivaanvuohi rantaniityillä, lehtokurppa välillä verkossakin. Muitakin hämärälintuja oli liikkeellä, pöllöillä parasta menoa koko tähänastisen retken aikana. Kaikkiaan kuusi sarvipöllöä, kolme suopöllöä ja kolme jompaakumpaa huomattiin ja lisäksi viisi helmipöllöä. Verkosta tuli täysi kymppi pöllöjä, puolet helmareita, yksi suopöllö ja loput sarvareita. Tikoistakin löytyi diversiteettiä vaikka yksikään ei verkkoon osunutkaan, muutolla huomattiin palokärki, pohjantikka, käpy- ja pikkutikka.


( illan lehtokurppa )


Pöllöjen lisäksi muita lintuja verkoista ei juurikaan tullut, eniten merkittiin punarintoja, yhdeksän, seuraavana talitiaisia kuusi. Kaikkiaan rengastuksia kertyi 39. Päivän lajimäärä jäi kuuteenkymmeneen.


Keskiviikko 21.10. oli vielä edellistäkin vaisumpi. Aamulla vakion aikaan asemalla ja bunkkerilla kävivät asemanhoitajan mukana Komin Pekka, Heikkilän Antti ja Hietasen Timo ”jakelemassa mustia kurkkupastilleja” meille jotka olimme asemalla kun mukurautiainen oli patsastellut Yliopiston kasvitieteellisen puutarhan muurilla. Matti masentui kovasti tuosta ja Lågskärin havainnoista (muun muassa ruskouunilintu sielläkin, samoin viirusirkkalintu). No, mie en pinnoista tuolloin välittänyt enkä enää nytkään, mutta on tässä välillä nuo molemmat havaittu jonkunkin kerran.


Muutto oli vaisua, vain vihervarpuset jaksoivat yrittää 1500 linnun verran ja räksiäkin oli sentään yli kuusisataa. Peippojen ja järrien määrä jatkoi laskuaan. Oikeastaan ainoana vähän erikoisempana näyttäytyi taas yksi pähkinänakkeli, tosin sekin vain tuolle vierailijaporukalle. Pöllöt olivat lähteneet, paikalla oli vielä kolme helmi- ja yksi sarvipöllö sekä yksi asio. Rengastuksia tuli yksi sarvarista ja kaksi helmarista, viimemainitusta yksi viimeöinen kotrollina. Punarinta oli suvereeni rengastuskärki viidellätoista merkinnällä, kakkosena räkätti kuudella.


Kaikkiaan rengastukset jäivät kolmeenkymmeneenyhdeksään ja lajimäärä vain viiteenkymmeneenyhteen.


*** 




 ( yksi noista sarvareista )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.