15.10.2017

Syysstaijailua



( hiirihaukkojen jälkijoukot menevät nyt )




Viime päivät olen käynyt etsimässä mahdollista muuttoa Vuosaaren suunnalla, täyttömäki on nykyisin hyvä tarkkailupaikka mistä näkee 360 astetta ja mahdollisen muuton niin kaukaa kuin linnut nyt yleensä erottamaan pystyy.



Sade on vaivannut joka päivä. Torstaiaamu oli hieno mutta puolenpäivän jälkeen alkoi tihkuttaa ja se yltyi kovaksi iltapäivällä. Muuttoa seurasin puolitoista tuntia, hanhia oli liikkeellä. Valkoposkihanhia meni tuossa ajassa lounaasen noin 1800, lisänä 24 metsähanhea ja 720 määrittämättä jäänyttä, ilmeisiä valkkareita nekin. Petolintuja olisi ehkä aamulla mennyt mutta tarkkailussani en nähnyt kuin pari piekanaa ja pari paikallista kanahaukkaa. Kaksi joutsenta muutti, teerikin lensi täyttömäen yli länteen. Pikkulinnuista rastaita kierteli jonkin verran, selvää muuttoa oli vaikea erottaa. Punatulkut olivat aamulla liikkeellä, eivät enää päivällä, 22 kirjasin tarkkailussani.



Perjantai ja kolmastoista päivä, aamu oli sateinen. Päivällä sateen loputtua taivas kirkastui vähäksi aikaa ja näkyvyys oli todella kirkas. Illemmalla ohi meni muutama paksumpi pilvilautta mutta niiden välillä aurinko ehti vielä näyttäytyä.



Hanhet muuttivat edelleen. Nyt iltastaijissa puoli kolmesta viiteen näin 310 valkoposkihanhea, 60 harmaata hanhea ja 3160 määrittämättä jäänyttä. Muutto kulki kaukana meren puolella lounaaseen, parvet olivat välillä korkeallakin. Viimeisen iltatunnin erikoisuus oli petomuutto, lähinnä piekanoita muutti myös meren puolelta itään 36 lintua, joukossa sentään neljä hiirihaukkaa. Muita petoja ei näkynyt, paitsi pari paikallista merikotkaa. Muutto taisi pysähtyä siihen että ilta tuli vastaan. Muista linnuista paras muuttaja oli valkoselkätikka joka lensi täyttömäen yli länteen.





( piekanoita muuttaa huononkin pesimäkesän jälkeen )





Lauantai oli vuorostaan sateinen päivä. Ennuste lupasi sadetta vasta iltapäiväksi, mutta se alkoi pian sen jälkeen kun nousin täyttömäen huipulle. Tunnin olin paikalla ja siirryin sitten Kallvikinniemen kärkeen, missä erään saunarakennuksen kulmalla oli sateensuojaa ja jonkinlainen näkyvyys etelään merelle. Siellä olin tunnin ja lähdin käymään vielä Espoon puolella Laajalahdella Elfvikin tornissa jonka välitasanne yleensä on suojassa sateelta. Nyt kuitenkin yltynyt tuuli kuljetti pienet pisarat sinnekin. Tarkkailu siellä jäi lyhyeksi.



Valkoposkihanhia näkyi kaksi parvea, yhteensä 400 lintua, mutta ne eivät olleet kunnon muutolla, kunhan kiertelivät. Lisänä näkyi 60 määrittämättä jäänyttä hanhea, nekin tulossa mereltä takaisin. Vesilintuja oli liikkeellä hieman edellispäiviä runsaammin, alleja 120 ja pikkuvesiäisiä 180, nekin ilmeisiä alleja menossa lounaaseen. Kuikka oli paikallisena Laajalahdella ja Vuosaaressa muutti sekä kaakkuri että määrittämättä jäänyt gavia länteen. Petolinnut pysyivät maassa tihkusateessa. Räkätit ja mustarastaat olivat sen sijaan liikkeessä, sekin tosin pysähtyi tihkusateen alkaessa.



Joka päivä tikat olivat äänekkäitä, lähimetsistä kuului ja näkyi muutama käpytikka, palokärki ja yksi harmaapäätikkakin, joka päästeli soidinääntään jossakin Porvarinlahden takametsässä. Muut olivat nähneet pohjantikkojakin, mie en onnistunut niitä näkemään.



Nyt jään odottamaan sunnuntaita, sen vuoro olisi olla taas sateeton tai muuten siedettävä.



***





 ( valkkareiden päämuutto on vielä tulossa )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.