13.10.2017

Lintuja vihoistani II



( hiii-tiltaltti siinä)


12.10.1987 olimme jääneet kolmistaan Haliakselle Lehden Matin ja Hännisen Pekan kanssa. Poislähteneiden tilalle tuli kuitenkin päivemmällä Esa Supperi. Lintupäivä oli vaihteeksi parempi, kelit vuorottelivat vähän kuin tälläkin hetkellä.


Aamuvakiolla muutti taas pikkulintuja, noin viisitoistatuhatta. Peippolintuja oli niistä kaksitoistatuhatta, niistä kaksi kolmesta oli järripeippoja. Jäljelle jäävistä valtaosa oli vihervarpusia, vähemmistöä edusti vajaat viisisataa viherpeippoa ja runsaat kolmesataa kottaraista, niittykirvisetkin pääsivät vähän yli sadan. Kyyhkyt olivat myös muutolla, yli 2000 sepelkyyhkyä meni yli, joukossa oli vain 23 uuttaria. Erityisesti silmään pistää kangaskiurujen määrä, yhden paikallisen lisäksi 13 muuttajaa, niistä seitsemän yhdessä parvessa. Kirjosiipikäpylintujakin nähtiin muutolla kymmenen.



( ... ja tässä jotakin selvästi kovempaa )

Vesilintuja ei juuri muuttanut, petojakin Haliaksen mitalla vähän, varpushaukkoja 38 ja muita petolintuja yhteensä seitsemän, niistä kolme ampuhaukkaa. Vaelluslintuja oli myös vähän, erikoisuuksina neljä pähkinähakkia joista yksi rengastettiin ja pohjantikka. Pöllöistä helmareita oli viisi joista neljä sai renkaan.


Verkot tuottivat 85 rengastusta, pikkulintupuolella oli merkkejä idän ihmeiden esiintymisestä, kaksi tiltalttia olivat molemmat tristiksiä, lisänään taigauunilintu. Päivän lajisumma palasi kohtalaiseen kuuteenkymmeneenneljään.


***


Kolmastoista päivä vaikutti edellispäivän vaisummalta versiolta ainakin aamuvakiolla. Pikkulintuja muutti tasaisesti viidenneksen vähemmän, valtalajit ja niiden suhteet olivat ennallaan paitsi että kyyhkyjä muutti enää vajaat viisisataa. Niiden joukossa huomiota herättivät kaksi erikseen merelle yrittänyttä pulua.Toista yritti Matti saada haavilla kiinni ja renkaisiin mutta liian epäluuloinen oli tuo matkalle lähtenyt.





Huomion varastivat itäiset phylloscopukset. Taigauunilintu löytyi tänäänkin, maastosta, renkaaton joten eri yksilö kuin eilen. Uutena lajina huomattiin hippiäisuunilintu, sekä maastossa että verkossa. Kaikkein yllättävin lintu oli ruskouunilintu joka löytyi pihaverkosta vakion loppupuolella. Sitä mitattiin ja kuvattiin huolella ennen kuin se vapautettiin takaisin maastoon. Kiitoksena saamastaan huomiosta se jäi paikalliseksi aseman takapihalle, mistä se äänestään huomattiin useasti ja saatiin myös esimerkiksi puuseepinnoihin.





Muuttajissa oli aika vähän erikoista, ampuhaukkoja nyt neljä, nokkavarpunen, neljä kirjosiipikäpylintua, yksi hakki tänäänkin ja illalla vielä 220 sepelhanhen parvi vierestä lounaaseen. Teeri pysytteli edelleen aseman alueella, suosirrien määrä Gåsörsuddenilla oli kasvanut yhteentoista. Rengastusten määrä jäi viiteenkymmeneenneljään mutta lajimäärä oli sama 64 kuin edellisenäkin päivänä.


Autokenttien lähellä kompatessa tuli vastaan oravakin, se on saanut loikkia hyvän matkaa asfaltilla päästäkseen noin lähelle niemen kärkeä.


*** 




 ( tämä punkero asuu kotipihalla oman autopaikan vieressä ja on syönyt itsensä ähkyksi roskaruoalla, siis roskista tonkimalla )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.