6.10.2017

Lintumuisteluita XCVII


( tundrahanhien massamuutto oli kova juttu 1970-luvun alkupuolella )



Vuonna 1975 oli 4.10. lauantai ja Salossa aikaa retkeillä täydet kymmenen tuntia. Aamulla kuuden aikaan oli neljä astetta lämmintä, tuuli kaakossa ja aamusumua kun lähdin fillaroimaan Katinkallion suuntaan muuttoa seuraamaan. Pari myöhäistä pajulintua oli tien varressa ennen kuin perille pääsin, samoin parikymmentä järripeippoa. Tieltä löytyi myös varpusen, variksen, rotan ja jäniksen yliajetut raadot.


Mäellä olivat tullessani äänessä ensin tikat, pari käpytikkaa, palokärki ja harmaapäätikka eri puolilla mäkeä. Muuttajat olivat pikkulintuja ja rastaita, lukumäärät eivät olleet suuria. Sumu tiheni kahdeksan jälkeen ja yhdeksän jälkeen näkyvyyttä oli vain runsaat sata metriä. Muutto alkoi tuntua yömuuton seurannalta kun vain ääniä sumusta oli havaittavissa. Myöhäinen lapinkirvinen taisi olla paras havainto. Vaelluslinnuista liikkeellä oli käpylintuja ja tiaisia. Varttia vaille kymmeneltä kyllästyin sumuun ja lähdin pyöräilemään Ilmusmäen suuntaan, kun sumu jatkui edelleen, miekin jatkoin matkaa ja saavuin Halikonlahdelle kymmentä yli yhdentoista aikaan.





Sumua oli vielä Halikonlahdellakin. Sinisuohaukkakoiras saalisteli toivottoman tuntuisesti lahdella ja hävisi varis kintereillään Viurilan suuntaan. Kanahaukkanuorukainen muutteli myös lahden yli etelään ja jäi hetkeksi lahdelle evästä etsimään. Sinirintakoiras näyttäytyi lietealtailla, samoilla altailla oli tyllikin. Kaksi kapustarintaa muutti lahden yli lounaaseen, paikallisina näyttäytyi seitsemän taivaanvuohta, kahdeksan suosirriä, nelisenkymmentä töyhtöhyyppää ja niiden joukossa yksi punakuiri. Pikkusirri oli suosirrien joukossa, samoin suokukko. Halikonjokisuulla uiskenteli neljäntoista silkkiuikun parvi.


Puoli yhden aikaan saapui lahdelle ensin Lähteenojan Jari ja heti alkoi tapahtua. Sumun seasta alkoi tulla hanhiparvia matalalta ylitsemme, ensin 250, sitten 150, 18, 100, 150 ja 200, nämä tunnissa, lajiksi määritimme tundrahanhen. Kahdeksan kuikkalinnun parvi suhahti ylitsemme lounaaseen jossakin hanhiparvien välissä, samoin hiirihaukka ja pikkuparvi suosirrejä.


Muutto ei tuohon loppunut, tundrahanhia meni yli taas 150 linnun parvi, yksi gavia ja muutama suosirri perässä. Sumupilvi oli noussut jo sen verran korkealle että kaupungin suunnalta huomasimme lahdelle tulevan 280 haapanan muuttoparven ja 70 variksen muuttavan myös länsilounaaseen. Seuraava hanhiparvi oli pieni, vain 11 yksilöä, ja vaikutti jo metsähanhilta, seuraava 70 linnun aura jäikin sitten jo ansereiksi. Närhiä kulki yli yksitellen neljä lintua, niistä kahdella terho eväänä nokassa. 60 harmaata hanhea meni taas ohi ja niiden perään hieno 160 variksen muuttoparvi. Pilvet olivat nousseet taivaalle ja näkyvyys oli jo syksyisen hyvä. Pari tylliäkin muutti lounaaseen muiden muuttajien joukossa.


Muitakin muuttajia meni uusia hanhiporukoita odotellessa, järripeippoja noin 150, räkättejä kolmisen sataa, pikkurastaita seitsemänkymmentä, neljä lapinkirvistä, seitsemän taivaanvuohta ja kolme töyhtöhyyppää. Pääosassa olivat kuitenkin hanhet, parvien muuttokorkeus oli vain runsaat sata metriä, päämuuttoaika noin tunti puoli yhdestä puoli kahteen, yhteensä näimme Jarin kanssa 1159 muuttavaa harmaata hanhea joista 568 varmaa ja 580 todennäköistä tundrahanhea. Karhumäen Juhani oli samana päivänä ollut Vihdin Sahapellossa ja nähnyt siellä 900 muuttavaa hanhea mutta jo yhdestätoista puoli yhteen, siis selvästi aiemmin. Kun molemmat olimme olleet maastossa koko päivän, havaitsemamme muuton puute, miulla aamupuolella ja hänellä iltapuolella, olivat todellisia.


*** 



 ( kahlaajapäiväkin oli hyvä, kahdeksan lajia Halikonlahdella )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.