24.10.2017

Lintuja vihoistani VIII


( kaakkuri oli viimeisiä retkilajeja )



Lauantaiaamupäivällä 24.10.1987 Niemisen Matti ja Hakapään Minna lähtivät Haliakselta takaisin siviiliin. Iltapuolella tilalle tulivat Marja Rikkonen sekä Paul Segersvärd ja Pekka Kankaanpää. Päivä oli tuulinen, idästä puhalsi kovaa. Kova tuuli ei tuonut mukanaan lintuja vaan lajimäärä jäi viiteenkymmeneenseitsemään. Tuuli pilasi rengastuksenkin, vain 13 lintua merkittiin.


Hanhia kuitenkin muutti iltapuolella. 200 tundrahanhea viidessä parvessa, 31 anserin parvi ja 160 määrittämättä jäänyttä hanhea meni lounaaseen, niiden edellä vielä yhdeksän joutsenen parvi. Kuikkalintujakin muutti tusinan verran, joukossa retken ensimmäiset kaksi kaakkuria ja neljä kuikkaa. Pienemmistä vesilinnuista muutti 215 allia ja neljä pilkkasiipeä.



( sarvareita piileskeli Haliaksen puissa koko kahden viikon ajan )

Pedoista muutti pari piekanaa, ampu-, kana- ja varpushaukka. Pari viimemainittua lajia oli paikallisinakin, kanahaukka jäi verkkoonkin ja sai Kallelankin pinnistäytymään sitä katsomaan. Helmipöllö kiikkui aamulla verkossa ja illan tulijat näkivät asemapolun varressa ”pöllön”, ilmeisesti asion.


Pikkulinnuista liikkeellä olivat vain räkätit, yli viisisataa. Peukaloisten parhaat päivät alkoivat olla takana, mutta kuudesta havaitusta tarttui verkkoon neljä joista kolmella ei vielä ollut rengasta. Kangaskiuru, leppälintu ja kaksi nokkavarpusta olivat erikoisimmat pikkulinnut.


Sunnuntaiaamuna 25.10. oli sopiva sää lähtöpäivälle, tuulista, pilvistä ja jatkuvaa sadetta. Iltamyöhällä tulleet Segersvärd ja Kankaanpää lähtivät heti kuultuaan että Suomenojalle oli tullut nunna- tai rusotasku, vuodenpinnapaineita kuulemma oli eikä Haliaksella ollut mitään tarjottavaa. Mie viihdyin paikalla iltakolmeen asti vaikka tuuli saati sade eivät osoittaneet mitään hiipumisen merkkejä.


Paikallisen joutsenparven joukkoon oli tullut kolme pikkujoutsenta. Päivän mittaan muutti jonkin verran hanhia, viisi metsähanhea, 43 tundrahanhea, 154 valkoposkea ja 120 määrittämättä jäänyttä hanhea. Lapasotkiakin löytyi muutolta yhdentoista parvi, retkilaji ehti tulla siitäkin. Jänkäkurppa löytyi, ja yhden katajan alta ponnahti esiin kaksi lehtokurppaa.


Sadesää piti pedot ja pöllöt poissa ja pikkulintumuuttokin hiipui kokonaan, ainoa mainittavampi laji oli räkätti jota saatiin sentään 101 aamuvakiolle. Päivän lajimäärä jäi osaltani kolmeenkymmeneenseitsemään, koko pariviikkoisen retken lajimäärä nousi sataanneljään.


*** 




 ( ruskouunilintu oli miulle retken ainoa elis )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.