23.10.2017

Lintuja vihoistani VII






Torstai on toivoa täynnä mutta 22.10.1987 Haliaksella Matilla oli depis. Päivä oli kohtalainen mutta rengastusverkot pysyivät kiinni puolet ajasta. Mie staijailin bunkkerilla vakiota kuten aiemminkin. Tuttu neljän laulujoutsenen porukka teki jokapäiväisen kierroksensa Hangon lähilahdille ja palasi iltapuolella takaisin. Alleja muutteli jo jonkin verran, 560 tuli laskettua lähinnä iltapäivällä. Kuusi piekanaa muutti aamulla ja hiirihaukka hienosti yli Gåun käynnillä.


Sama teeri kuin tulopäivänäni oli yhä paikalla ja nyt listoille tuli toinenkin ”muuttaja”. Sepelkyyhkyt olivat häviämässä, yksi näkyi vielä muutolla. Tikkoja oli enemmän, pikkutikkoja kaksi paikallista ja kolme muuttajaa. Pohjantikka tuli myös joksikin aikaa käymään niemen kärjessä ja joutui siinä samassa verkkoonkin. Kaksi pikkutikkaakin jäi kiinni, toinen oli kontrolli muutaman päivän takaa. Pöllöjä tuli sentään verkoista kolme, sarvipöllön lisäksi kaksi helmaria.





Nakkeli löytyi taas muutolta, samoin pari tilheä ja nokkavarpunen. Pikkulinnuista vain räkättejä näkyi enemmän, runsaat viisisataa. Peippoja ja järrejä meni yhteensä hädin tuskin sata, vihervarpusia saman verran. Keltasirkkujen määrä muutolla oli hieman nousemassa, nyt laskettiin 71 liikkuvaa.


Rengastukset jäivät kahteenkymmeneenkuuteen, lajeja oli sentään kuusikymmentä.


Seuraavaksi yöksi Matti ei viitsinyt enää verkkoja avata pöllöjä varten, niinpä niitä ei sitten löytynytkään kohtuullisen hyvästä säästä huolimatta. Perjantaina allit jatkoivat eilistä menoaan nyt 740 muuttajan voimin, vesilintumuuton parasta tarjosivat metsähanhet joita laskettiin 111 muuttajaa. Gåsörsvikenillä lepäili kaksi pikkujoutsenta, miulle ensihavainto sinä vuonna. Paikalla oli myös tuttu laulujoutsennelikko.


Haukoista huomattiin vain paikallinen kanahaukka ja kolmetoista varpushaukkaa. Muu muutto oli edellispäivän tapaan vaatimatonta. Teeret olivat kadonneet, sepelkyyhkyjä meni kymmenen. Tikoista muutolla huomattiin palokärki, käpytikka, pikkutikka ja kaksi pohjantikkaa. Räkättejä meni enää 129, peippoja sentään 140, viherpeippoja ensi kerran yli sadan ja pihan teemaverkoista niitä poimittiin 14 merkittäviksi. Keltasirkkujakin meni jo 103. Harvinaisuuksia ei näkynyt, kirjosiipikäpylintuja sentään kahdeksan.


Illalla asemalle saapui vaihtomiehistöksi Laurilan Anssi rengastamaan ja Markku Kallela Vihdistä havainnoimaan, viimemainittu mies oli kyllä tosi vaisu. Mattikin hommasi saunareissulla käydessään piristyksekseen paikalle tyttöystävänsä Minna Hakapään.


*** 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.