16.10.2017

Lintuja vihoistani III




( kulorastaita riitti käsiin asti )


Kolme vuosikymmentä sitten 14.10.1987 staijausta harrastin edelleen Haliaksen aamuvakiolla. Muutto oli vaisumpaa kuin edellisinä aamuina. Peippolintuja muutti vajaat neljätuhatta, puoliksi peippoja ja järrejä. Vihervarpusten määrä nousi lähes samaan. Urpiaisten vastaavia parvia sai vielä odottaa vaikka retken ensimmäinen näyttäytyikin.


Valkoposkihanhia oli vähän muutolla aamulla, 244 laskettiin parvista, retken ensimmäiset seitsemän allia muuttivat myös ja kaksi oli paikallisinakin. Neljä uiveloa muutti myös aamulla itään. Vähistä petolinnuista mainittavin oli ampuhaukka, kahden paikallisen lisäksi kaksi myös muutti.


Pikkulinnuista kaksi harvinaisinta eli hippiäis- ja ruskouunilintu olivat edelleen paikalla, ensinmainittu kontrolloitiin kosteikkoverkosta, jälkimmäinen taksutteli yhtenään pihan ympäristössä ja eksyi kerran verkkoonkin. Rastaiden muutto oli vaatimatonta mutta kulorastaita laskettiin sentään 40 viiden paikallisen lisäksi. Vaelluslinnut viettivät välipäivää, mutta kahdesta havaitusta kirjosiipikäpylinnusta toinen sentään eksyi verkkoonkin.


Päivä vaikutti vaisulta ja rengastuksiakin tuli vain 39 mutta lajeja sentään 62. Supperin Esa lähti kotiin, retkeen tyytyväisenä.



( kävynpurijan profiili )

Viidestoista lokakuuta aukesi aika lailla samanlaisena. Aamuvakio oli taas hieman edellisaamua vaisumpi. Valkoposkihanhia muutti kuitenkin hieman enemmän, 356 lintua, ja niiden joukossa oli kuusi sepelhanheakin. Muuten vesilintumuutto oli vaatimatonta eivätkä päiväpedotkaan olleet liikekannalla sinisuohaukkaa, tuulihaukkaa, paria ampuhaukkaa ja muutamaa varpus- ja kanahaukkaa lukuun ottamatta.


Pöllöjä oli hieman paremmin, kolme sarvi- ja kolme helmipöllöä huomattiin, yhtä vaille kaikki tulivat verkoista ja rengastettiin. Sepelkyyhkymuutto oli kutistunut kokonaan, vain yksi paikallinen huomattiin.


Pikkulintupuolella tutut massalajit peippo, järri ja vihervarpunen olivat alamaissa mutta hippiäisillä oli toistaiseksi retken paras päivänsä, 80 yksilöstä 28 sai renkaan. Hippiäisten tapaan tiltalttejakin huomattiin kuusi, niistä puolet löytyi verkoista. Niiden harvinaisemmat sukulaiset olivat jo lähteneet muualle. Rastaita muutti edelleen vähän mutta eiliseen tapaan kulorastaita oli hyvin, 30 paikallista ja 26 muuttajaa, kaksi tuli verkostakin. Peukaloiset olivat runsastumassa, toista päivää peräkkäin niitä huomattiin kahdeksan. Käpylinnuista määritettiin kaksi muuttavaa kirjosiipeä ja kaksi muuttavaa pikkukäppäriä, kaksi niitä tuli verkkoonkin kaikkiaan noin viidestäkymmenestä havaitusta loxiasta.


Suosirrit olivat taas välipäivän jälkeen ilmaantuneet Gåsörsuddenille ja matkalla sinne kompattiin esiin myös kaksi jänkäkurppaa. Päivän kolmas kahlaaja oli lehtokurppa joka löytyi verkosta. Teeri pyöri edelleen niemen kärjessä.


Päivän mittaan asema sai pari uutta miehittäjää, Pirkka Aalto ja Samuel Kallionpää tulivat mukaan. Lajimäärä putosi hieman edellispäivistä jääden viiteenkymmeneenyhdeksään, rengastuksia kertyi sentään 74 vaikka tiaisia ei ollut vieläkään muutamaa paikallista enempää.


***
( verkossa väsähtäneiden sarvipöllöjen ruokinta ja lepuutus oli jokailtainen rutiini )


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.