26.9.2017

Viisi vuosikymmentä sitten XXXI



( pari tikliäkin ruokaili Vuohensaarentien varressa )


Vuonna 1967 ehdin 25.9. käymään aamusella parin tunnin linturetkellä Halikonlahden maisemissa. Koleaa oli, pilvistä ja tuuli koillisessa, syksy oli siis tullut. Päivemmällä olisi ollut lämpimämpää ja taivaskin olisi kirkastunut mutta koulussakin piti käydä.


Hempot, niittykirviset ja västäräkit olivat pikkulinnuista yleisiä, haarapääskyjäkin oli vielä toistakymmentä. Ruoikossa oli tietysti pajusirkkuja mutta myös tiltaltti. Kaksi sinisuohaukkaa kierteli eri puolilla lahtea. Sepelkyyhkyjä oli vielä viisi, uuttukyyhkyjä yksi enemmän. Kala- ja naurulokkeja kierteli vielä lahdella kymmenisen kumpaakin lajia.


Vesilinnuista haapanoita oli parikymmentä, lapa- ja jouhisorsia kymmenisen, telkkiä noin viisi ja vielä yksi mahdollinen pilkkasiipikin tavallisten lajien lisänä. Kahlaajat olivat vähissä, vain viitisen taivaanvuohta ja yksi suokukko kunnes jostakin ilmaantui 164 töyhtöhyypän parvi. Se kierteli aikansa Viurilanlahden lietteen yllä kunnes jatkoi matkaansa etelälounaaseen.


Kaikkiaan olen kirjannut nähneeni retkellä 42 lajia. Retki olikin sitten vähään aikaan viimeinen varsinainen linturetki. Koulu ja työ veivät aikansa, lehdenjakokierros aamulla ja sokerijuurikkaiden nostoaika työllisti iltapuolen noin kuukaudeksi. Linnut jäivät vain sattumahavaintojen varaan.


*** 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.