25.9.2017

Neljä vuosikymmentä sitten XLI



( tiltalttien aikaa )



Vuonna 1977 syyskuun kahdeskymmenesviides päivä lähdin taas linja-auton pikavuorolla Lahnajärvelle, tällä kertaa itsekseni. Kissa näkyi jääneen auton alle Espoon Bembölen kohdalla. Lahnajärvellä jäin autosta ja lähdin kävelemään Omenajärven suuntaan.


Järven etelä- ja itälaitaa komppasin parin tunnin ajan. Tikat ottivat ensiksi miut vastaan, pari käpytikkaa, palokärki ja harmaapäätikka olivat kovasti äänessä. Peippoja ja järrejä muutti yli tasaisesti, myös käpylintuja, vihervarpusia, viitisen rautiaista sekä metsä- ja lapinkirvinen muutti yli. Ylimuuttaja oli myös lapinharakka. Tienvarressa varoitteli peukaloinen, kutsuili joku fyllari, pari puukiipijää kulki puita pitkin, punarintoja varoitteli pitkin matkaa. Tielle oli kuollut rusakko auton yliajamana.


Järvellä oli muutamia satoja vesilintuja ja viitisen veneellistä metsästäjiä. Telkkä, haapana ja tukkasotka olivat runsaimmat muistiin kirjaamani vessut, nokikanoja lukuun ottamatta, niitä oli noin sata. Kuusi isokoskeloa muutti yli kaakkoon.


Kävelin takaisin kohti Kitulaa. Vihervarpusia muutti edelleen yli pikkuparvin, pellolla huuteli lapinkirvinen ja metsätaipaleella oli taas puukiipijä. Aneriojärvelläkin näkyi ainakin kolme venekuntaa metsästämässä. Yksi vene jahtasi järvelle laskeutunutta viiden allin parvea, joista jätkät ampuivat ainakin kaksi veteen, eivät edes osuneet tappavasti. Haapanat ja telkät olivat varovaisempia, samoin silkkiuikut. Rantaniityltä nousi esiin yksi taivaanvuohi.


Kävelin valtatien eteläpuolta metsän kautta Lahnajärvelle. Palokärki mekasti sielläkin, vihervarpusia muutti edelleen pikkuparvin, käpylinnut ruokailivat havupuissa. Rautiaisia tihitteli reitin varressa seitsemän ja sekä tiltaltti että pajulintu näyttäytyivät vielä Suomusjärven kirkon tuntumassa.


Lahnajärvenkin ympäri ehdin vielä kiertämään. Järvellä näkyi viisi silkkiuikkua, viitisentoista heinäsorsaa ja muutama telkkä eikä yhtään metsästäjää. Lapinharakka päivysti Suonin pellolla. Rautiaisia oli täälläkin ja pari tiltalttia tienvarsipensaissa. Nuori harmaalokki oli kuollut hyvän aikaa sitten soratielle, samoin yksi rupikonna. Ennen iltaneljää lähti taas pikavuoro kohti Helsinkiä, kotiin tullessa olin ollut retkellä yksitoista tuntia.


*** 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.