28.8.2017

Viisi vuosikymmentä sitten XXVI




( merihanhi oli tuohon aikaan varsin vähälukuinen Halikonlahdella, nythän siellä on tuhansien parvia )


Viisi vuosikymmentä sitten koulun kesäloma oli lopuillaan, kävin edelleen lähes päivittäin linturetkellä, Halikonlahdella enimmäkseen ja välillä Sirkkulan maisemissa. 25.8. retkeni suuntautui Halikonlahdelle. Tuuli puhalteli heikosti koillisesta, taivas oli pilvinen mutta päivällä lämpö nousi kuitenkin kesäisiin lukemiin.


Kesän mittaan tutuksi käyneet ruskosuohaukka ja kalasääski olivat taas lahdella saalistamassa. Tervapääskyjä kierteli vielä taivaalla viitisentoista, sorsista haapanoita olen kirjannut muistiin kahdeksankymmentä, muista maininnut vain lapasorsat, silkkiuikut ja telkät sekä muutaman nokikanan. Huomattavin tapahtuma oli kun kaksi hanhiparvea lensi vedenpuhdistusaltaiden yli, 12 ja seitsemän linnun parvet olivat elämäni ensimmäiset merihanhet. Noloa kyllä, mutta velipoika Arto taisi nähdä tuon lajin minua aiemmin, jo 20.8. hän huomasi Salonjoen yllä parven joka mitä ilmeisimmin taisi olla samaa lajia.


Kahlaajia oli vielä. Hyyppiä oli eniten, 52, taivaanvuohia ja suokukkoja 22 kumpiakin, liroja yhdeksän ja yhden yksilön varaan jäivät suo- ja lapinsirri sekä valkoviklo. Muita en ole havaintokirjaan merkinnyt mutta kun sieltä löytyy tietoja 26 lajista ja olen maininnut retkellä nähneeni 58 lajia, voi joku muukin olla ollut paikalla ja jäänyt kadonneeseen maastovihkoon. Räyskä lensi vielä lahden yllä, sepelkyyhkyjä oli parikymmentä ja vain yksi uuttukyyhky. Pikkulinnuista ruokon pajusirkut ja ruokokerttuset olen merkinnyt havaintokirjaan, samoin kolme törmäpääskyä, pikkulepinkäisen ja harmaasiepon sekä hempon.


Lauantaina 26.8. olin vuorostaan Sirkkulassa Toravuoren maisemissa. Tiltaltti lauloi vielä. Käpytikka huuteli vuoren eteläreunan metsässä. Kaksi palokärkeä oli myös vuorella ja Ilmusmäen suunnalta kuului kolmannen kuikutusta. Yksi uuttukyyhky oli vielä täälläkin. Kurkia lensi vuoren yli neljän linnun parvi kaakkoon, sen syksyn ensimmäiset muuttajani. Keltavästäräkkejä muutti myös mäen yli ainakin kymmenen lintua. Vähäjoen varressa seikkaili senkesäinen närhipoikue äänekkäinä. Lajeja olen maininnut nähneeni maaseutukierroksella vain 37.


***


( lentävä palokärki kuuluu kauas )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.