23.8.2017

Viisi vuosikymmentä sitten XXV



( rytikerttunen rengastettavana luhtakerttusen kanssa Halikonlahdella vuosia myöhemmin )



Vuonna 1967 olin 22.8. retkellä lehdenjakolenkkini jälkeen ensin aamupäivän Halikonlahdella ja sitten iltapäivän Ilmusmäellä. Aika pilvistä oli kuten nytkin, tuuli puhalsi luoteesta syksyisesti, lämpöä samat viitisentoista astetta kuin nytkin ja kuurosateita aika ajoin, vähän ennen iltaviittä tuli ylle ukkospilvi ja pyöräilin sen kastelemana kotiin.


Halikonlahdella ruoikossa varoittelivat ruokokerttuset, yksi rytikerttunenkin näkyi uloimman kolmosaltaan itänurkan ruoikossa. Pajusirkkuja näkyi muutama ja keltavästäräkit lensivät altailta länsipuolen pelloille ruokailemaan. Tervapääskyjä lenteli vielä lahdella, samoin kymmenkunta törmäpääskyä. Nuolihaukka lensi altaiden yli länteen ja nuori ruskosuohaukka opetteli etsimään itse ruokaansa lahden rannoilta.


Kahlaajia oli edelleen mukavasti, taivaanvuohet, viklot ja suokukot runsaimpina ja tylli, suosirrit ja lapinsirrit pienemmistä mukana. Viurilanlahden rantalietteen reunasta yllätin tummanruskean, kottaraisen kokoisen linnun joka juoksi nopeasti metrin päässä olevan ruoikon kätköön, huittilajiksi sen heti ristin ja kyllä se kuvauksen perusteella luhtahuitilta edelleen näyttää. Halikonjokivarressa oli fasaaniemo ja sen kuusi poikasta. Vesilinnuista olen kirjoittanut havaintokirjaan muistiin vain silkkiuikut mutta muutakin oli. Ilmusmäen metsäkierroksen jälkeen olen laskenut päivän lajimääräksi 62.


***


( kuovejakin lietteellä lepäili )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.