24.8.2017

Lintumuisteluita LXXXII



( mehiläishaukka noilta vuosilta )


Elokuussa 1987, kolme vuosikymmentä sitten, olin ahkerasti töissä ja joutoaikoina autokoulussa. Lintujakin ehdin sentään katselemaan, olin aloittanut Vantaan Hermaskärinkalliolla syysstaijaukset kuun puolivälin jälkeen.


Staijaamaan poljin myös 23.8. iltapäiväksi. Sää oli pilvinen ja sumuinenkin, näkyvyyttä kilometri tai kaksi, sateen uhkaa ilmassa. Syysmuutto oli vielä aika vaisua. Keltavästäräkkejä ja metsäkirvisiä oli liikkeessä eniten, vain joitakin kymmeniä niitäkin. Pääskyjä oli paitsi paikallisina, myös ilmeisesti sään ajamana liikkeellä vajaat sata. Yksi käpytikka näkyi lennossa etelään, pari lajikumppania huuteli lähimetsissä. Vihervarpusia ja peippoja näkyi vain muutama, paikallisista muutolla lepäilijöitä taisivat olla viisi nähtyä kivitaskua.


Seuraava aamu aukeni koleana ja tihkuisena, tuuli oli kääntynyt koilliseen. Iltapäiväksi fillaroin taas mäelle sään seljettyä. Nyt oli liikkellä petolintujakin, kaksi kanahaukkaa, varpushaukkoja, hiirihaukkoja, mehiläishaukkoja, yhteensä seitsemäntoista vajaassa kahdessa tunnissa. Kurkiakin muutti, kolmessa parvessa 32 lintua. Tämä alkoi näyttää jo oikealta syysliikkeeltä. Muutama metsäkirvinen ja pääsky muutti nytkin, mutta pikkulinnut tuntuivat muuten viettävän välipäivää.


***

( kurjet aloittelevat muuttoaan näihin aikoihin )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.