25.8.2017

Lintumuisteluita LXXXIII



( vanha kuva nuoresta nuolihaukasta )


Elokuun lopulla 1973 Jäämeren kierrokselta tulomme jälkeen kiertelin päivittäin lähinnä Halikonlahdella, laskemassa paikalliset kahlaajat ja seuraamassa ehtiessäni iltamuuttoa auringonlaskuun asti.


Iltamuutto olikin kohtalaista, jokseenkin joka ilta lahdelle kerääntyi 10000-12000 kottaraista, haarapääskyjä ja keltavästäräkkejä kumpiakin tuhannen kahta puolta. Tuon syksyn erikoisuus oli suokukkojen runsaus. Niitä kertyi yöpymään myös satoja, sorsastuksen alettua tehtiin tuon syksyn paras noteeraus 21.8. kun uloimmalle vedenpuhdistusaltaalle kasaantui 1730 suokukkoa yöpymään. Altaan luoteisnurkan liete oli niitä täynnä. Altaat olivat kaupungin alueella, metsästäjät taas Halikonjoen toisella eli naapurikunnan puolella, siksi linnut hakeutuivat ainoaan häiriöttömään nurkkaan.




Kahdeskymmenesviides päivä ulkoiluni oli päiväkierros Joensuun ja Viurilan kartanoiden kulmilla ja lopuksi Halikonlahden Salon puoleisilla osilla. Tunnin kierroksella Joensuun puistossa helpoin lintu havaita oli palokärki joka mekasti puiston koivuvyöhykkeessä. Erikoisin havainto oli puolestaan nuori järripeippo joka löytyi polun varresta kuusivyöhykkeellä, liekö lähistöllä tapahtuneen pesinnän tuloksia. Harmaasiepot olivat runsaimmillaan, arvioin niiden määräksi puistossa neljäkymmentä.


Viurilan kartanon alapuolella niityn reunassa kerjäsi itsekseen ruokaa pesästä lähtenyt nuolihaukan poikanen, KA-KA-KATSII -ääntely vaihtui nopeasti intensiiviseksi KIEKIEKIE -kerjuuksi kun emo tuli lähistölle. Emo vastaili takaisin rauhallisemmin, KIEEKIEEKIEE. Muuten kartanon vaiheilla oli runsaasti tiklejä, 25 olen merkinnyt muistiin.


Halikonlahdella taas seikkaili nuori kanahaukka, kolmen variksen kiusaamana ja välillä erään metsästäjänkin yläpuolella, muttei sentään nähdäkseni pudonnut. Sorsat olivat paenneet kaupungin puolelle vedenpuhdistusaltaille missä niitä oli noin 900, yli puolet heinäsorsia. Kahlaajiakin oli kohtalaisesti yhdeksästä lajista. Suokukot olivat päivisin pelloilla ruokailemassa, nyt niitä oli altailla vasta kaksisataa. Kottaraisiakaan ei ollut paikalla vielä tuhatta enempää.


***


( kottaraisparvet olivat ennen paljon nykyistä suurempia )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.