24.7.2017

Iltapäivän draamaa lintulahdella







Linturetkeni suuntautuvat edelleen pääkaupunkiseudun parhaille paikoille. Tänään iltapäivällä kävin Laajalahdella kuten parina aiempanakin päivänä. Viikonloppuisin Otaniemen puolelta on mahdollista löytää parkkitilaa, nyt se onnistui maanantai-iltapäivälläkin.







Vikloilla on tapahtumassa sukupolvenvaihdos. Vanhat ovat pääosin muuttaneet jo pois ja nuoria alkaa näkyä yhä enemmän. Tänään lietteellä ja sen laitamilla oli erityisimpänä kymmenkunta metsävikloa, kaikki nähdäkseni nuoria. Ainakin tämän lajin syysmuutto alkaa lähestyä viimeistä näytöstään.



Pikkutylleistä ja töyhtöhyypistäkin näkee enää pääosin nuoria lintuja, vain muutama myöhään pesinyt vanhempi vahtii vielä poikasiaan. Liroista merkittävä osa on myös nuoria, ja kun nuoret ovat vielä kokemattomina elämänsä alussa ja heti muutolla tuntemattomien maiden halki, niiden riskit ovat suuret.









Tornissa lintuja seuratessani havahduin kahlaajien säikähdykseen, koko parvi metsävikloja, liroja ja taivaanvuohia pyrähti edestäni ilmaan, ja syykin näkyi saman tien. Nuolihaukka oli iskenyt parveen ja saanut kynsiinsä liron. Sitä se lähti kuljettamaan mukanaan, mutta noin sadan metrin jälkeen saalis joko irtosi tai pääsi karkuun, hyvin huonokuntoiselta se kyllä näytti. Haukka jatkoi tyhjin kynsin takaisin rannan puuston taakse.









Tämä kolea kesä ei suosi kai korentojakaan, joten nuolihaukka joutuu yrittämään lintusaaliita. Joku on tuolla jo nähnyt miten se sai saaliikseen tervapääskyn, kahlaajat ovat varmasti yhtä houkuttelevia. Vedet ovat laskusuunnassa, lietteet kasvamassa ja nuorten lintujen massat tulossa.



***







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.