24.5.2017

Neljä vuosikymmentä sitten XVII



( kyhmyjoutsenen pesässä Sepen tikkuaski mittakaavana )





Veneessä heräsimme uuteen aamuun ja lähdimme aamupalan jälkeen kiertämään Jurmon pääsaarta 24.5. kauniin sään vallitessa. Marssimme porukassa vaihteeksi kylälle ja sieltä männiköön. Kylän yli lensi kihu, niityllä ruokaili mustavaris ja männikössä seurattiin kolmea käkeä. Pikkulepinkäinen lepäili männikön laidalla.



Leppälehdollakin oli oma käkensä, viisi taivaanvuohta soidinteli suon yllä. Lehdossa lauloi muutama lehtokerttu. Pari outoa lintua lensi männikön suuntaan. Kaakkoiskalliolla pysähdyimme seuraamaan menikö merellä muuttolintuja. Viidensadan vesilinnun parvi menikin etelän vastavalon puolella itään, viisikymmentä vessua kohta perään. Kolmenkymmenen suosirrin parvi kierteli kohdallamme, kaukaa etelästä meni samankokoinen keskikokoisten kahlaajien parvi itään. Pikkutylli muutti ylitsemme, se on aina vaikea laji Jurmossa. Männylle ehtiessämme yli muutti kymmenen tundrakurmitsan ryhmä koilliseen ja itäsannoilla meni peräkanaa ohitsemme kuusi suosirriparvea. Kahlaajilla näkyi ainakin olevan muuttopäivä.



Itäpään kierroksella huomasimme muutaman suosirriryhmän lisää ja onnistuimme määrittämään myös pari pientä allien muuttoparvea. Yksi kahdenkymmenen pilkkasiiven porukkakin muutti itään paikallisten lisänä. Satamaan palattuamme löysimme pari suokukkoa ja suosirrejäkin meni edelleen parina ryhmänä sata lintua.



Järvelle oli kerääntynyt suosirrejä neljäsataa, pikkukuovi muutti myös illalla ja etelälahdella ui vesipääsky, Alleja näkyi illallakin yksi muuttoparvi ja viitisen vesilintuparvea taisivat olla siten myös samaa lajia. Suosirrejä ja vesilintuja oli liikkeellä ainakin yhtä pitkään kuin jaksoimme olla itse retkellä, kahdeksan maissa vetäydyimme veneeseen iltatoimille ja nukkumaan.



***



( alleja muutti ilmeisesti puolitoistatuhatta vaikka vain pikkuparvia määritettiin )



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.