22.5.2017

Neljä vuosikymmentä sitten XV




( pesiviä merihanhia oli monella luodolla )





Aamuherätyksen jälkeen 22.5.1977 lähti retkiporukkamme kiertämään Jurmon länsiosia. Sinirintoja löytyi sieltä täältä, merihanhia oli puoli tusinaa Järvellä paikallisina, ylikin lensi hanhi, tundrahanhi, joka hetken alueella kierreltyään jatkoi itään. Länsiriutan kärjen ohi lensi kaksi ruokkia. Kärjessä oli kaksi paria ristisorsia, kolmas pari löytyi myöhemmin kylältä. Kahlaajiakin paikalla oli, mustaviklo ja suosirrejä paikallisina ja pikkukuovi ohimuuttavana. Kylällä kävimme hakemassa mukaan Vänskän Vekon, hänellä oli luettelo saarista joiden pesimälinnusto piti selvittää, niitä oli sekä pääsaaren itä- että länsipuolella. En nyt muista mahtoiko hänellä olla ihan tutkielma mielessä noista takseerauksista, saattoi olla...



( Vekokin vilahtaa jossakin venekuvassa )

Kymmenen jälkeen lähdimme suorittamaan varsinaista tehtäväämme eli laskemaan Jurmon itäpuolisten luotojen pesimälintuja. Ensimmäiseksi nousimme Lilla Örskärille. Merihanhiparilla oli ilmeisesti pienet poikaset, kolme kyhmyjoutsenta meni ohi mutta pesää emme saaresta löytäneet. Haahkojen pesiä löytyi, 118, kalaokin ja variksen pesät myös. Merikihupari vahti toimiamme kun etsimme haahkanpesiä. Kahlaajista paikalla oli meriharakka, karikukkopari kolmesti ja punajalkaviklo, pikkulinnuista kaksi paria västäräkkejä, luotokirvinen, kivitaskuja ja niittykirvinen. Muuttajiakin oli, alleja, suosirri, kaksi peltosirkkuakin ja tietysti sinirintoja, nyt kolme.



Stora Örskärille nousimme seuraavaksi, jo hieman rutinoituneempina, Merihanhilta löysimme nyt kaksi nelimunaista pesää, heinäsorsalta yhden kuusimunaisen, haahkojen pesiä löytyi 141. Tylli, meriharakoita, karikukko olivat täälläkin, ja variksella poikaspesä. Merilokkipari oli paikalla, samoin kalalokkeja, lapintiiroja, harmaalokkeja ja riskilöitä. Luotokirvispari oli paikallisena, niittykirvinen myös, kaksi västäräkkiä ja kivitaskua, muuttolinnuista sinirinta täälläkin sekä suosirrejä.



( merihanhen pesä on välllä aika avoimellakin paikalla )


Örskärs Ören oli matala sorakasa noiden edellisten lähellä, se oli täynnä haahkan pesiä, tosin niitä mahtui sinne vain 78. Merilokeilla oli myös pesänsä, samoin harmaalokeilla. Luotokirvispari piti tätäkin paikkaa kotinaan. Muuttajista suosirriparvi oli täälläkin ja mukavana yllätyksenä merisirrejä neljän parvi sekä yksi yksinäinen niiden lisänä.



Enharu oli taas isompi paikka mutta haahkan pesiä oli sillä vain 24, merihanhen pesä löytyi siltäkin ja saarelta lähti isokoskelonaaras sille noustessamme, pesä jäi löytymättä. Merilokkipari ja harmaalokkeja kierteli yllämme, karikukkopari varoitteli rannassa, niittykirvispari ja kiuru viihtyivät muuten saaressa ja tietysti muuttolinnuista sinirinta.



Gåsharulta lähti saapuessamme nimen mukainen merihanhi mutta pesää emme löytäneet. Kyhmyjoutsen lähti myös rannasta, parin toinen puoli taisi olla kuolleena paikalla. Haahkojen pesiä laskimme 112. Muuten paikalla oli edellisiltä saarilta tuttua lajistoa, merilokit, karikukot, västäräkit, niittykirvinen, kivitasku, kalalokit, riskilä ja muuttajista tietysti pari sinirintaa.



Päivä olikin jo kääntynyt pitkälle iltaan joten lähdimme hiljalleen takaisin Jurmon satamaan. Alleja meni ohitsemme pikkuparvina puolitoistasataa, mstalintujakin kuuden porukka. Lajit olivat jääneet vähiin mutta tulihan uusia kokemuksia.



***



( merisirrejäkin löytyi pääsaaren lähiluodoilta )



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.