21.5.2017

Neljä vuosikymmentä sitten XIV




( ruokin nähdäkseen pitää lähteä merelle )




Edellisiltana oli sovittu että veneellä tavataan seuraavana aamuna 21.5.1977 ennen seitsemää. Porukka ehtikin paikalle, kuka aiemmin, kuka myöhemmin. Merelle siitä kuitenkin suoriuduttiin ihan aikataulussa. Tullessa oli huomattu jo kaupungintalon puistikosta kaksi turkinkyyhkyparia ja soidintelua parilta taholta.



Joukkue oli perinteiseksi muodostuva, kipparina Jari, miehistönä Sepe, Ilkka ja Pepe ja mie tuolloin ensikertalaisena tällä miehityksellä. Muu joukko oli käynyt tilauskyydillä ja vuodesta 1975 Jarin paatilla ensialkuun Bengtskärillä, nyt oli tarkoitus suunnata Jurmoon laskemaan lähiluotojen pesimälintuja ja samalla kartoittamaan ulkosaariston atlasruutuja joiden selvittämisen Jari oli ottanut vastuulleen.



Vartsalan sahan luona meitä vastaan lensi kahdeksan meriharakan muuttoparvi, Kaijanlammen yllä soidinteli ruskosuohaukkapari. Ensimmäiset ilmeiset sepelhanhet lensivät yli Sjölaxissa ja vähän jälkeen tulivat vastaan ensimmäiset haahkat, olimme päässeet oikeaan saaristoon. Sääksiä kierteli Kemiön ympäristön vesillä kolme, kyhmyjoutsenia pariskunta ja yksinäinen. Lapintiirat ilmaantuivat ympärille Särkisalon Förbyssä, kuikat, riskilät ja pilkkasiivet Hangonselän portilla Stubbkålilla. Storön luona huomattiin ensimmäiset allit ja itse selällä tuli pari ruokkia meitä katselemaan.



( keli oli kuten kuvasta näkyy, kippari vetää sikeitä, Ilkka taitaa olla ruorissa )


Jurmoa lähestyttäessä ruokkeja näkyi muutama lisää, samoin alleja, ja itse Jurmoon saavuimme iltaseitsemän jälkeen. Ehdimme tekemään saaressa vielä pikku kävelykierroksen ennen kuin päätimme vetäytyä nukkumaan, sitä ennen olisi kuitenkin vielä iltatee ja huutokauppa. Aloituspäivän lajimääräksi saimme hyvät 75, mutta siinä oli tietysti lintuja sekä Salosta että Jurmosta, vähemmän siltä väliltä. Jurmolaisia lajeja olivat muun muassa sinirinta, kapustarinta, tylli, teeri, suosirri, jouhi- ja lapasorsa. Kotikulmilta taas mukaan ehtivät vielä esimerkiksi varpunen, harakka ja pulu...



***





( myös arktinen muutto lounaissaaristossa kiinnosti )


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.