19.5.2017

Lintumuisteluita LXVIII




( punajalkaviklon pesä Haliaksella )




Kolme vuosikymmentä sitten 18.5.1987 Haliaksella oli samanlainen sumu kuin tähänkin aikaan, näkyvyyttä aamuvakion alussa oli vain bunkkerilta rantaan asti. Muuttohavainnot olivat pelkkiä ääniä sumusta ja enemmän nekin tulivat paikallisista linnuista. Lähinnä muutama pikkulintu lenteli päältä yli länteen tai pohjoiseen. Aamukahdeksan jälkeen sai kehitellä määritystaitojaan kun taivaalta löytyi kaksi pikkulintua jotka arvattiin ruokokerttusiksi, määritys varmistui kun ne putosivat maihin ja toinen löytyi pian lintuverkosta. Ne eivät kuitenkaan antaneet intoa jatkaa staijia yhtään vakion loppumisen jälkeen.



Gåulla kävelin taas päivällä ja illalla, kameran kanssa. Riskilästä tuli toinen köyhä vuodenpinna ja niityltä löytyi punajalkaviklon pesä. Päivän rengastustapaus oli peltosirkun löytyminen verkosta, sitä jaksettiin kuvata ahkerasti. Iltasella näkyvyys oli parantunut ja vajaan kolmen iltatunnin aikana muutti itään vesilintuja viitisentoistatuhatta joista 4700 määritettiin alleiksi. Kova tuuli ajoi monet parvet sisään jo lännen puolelta, arvelin että Halikonlahdella tai ainakin Lehtiniemessä olisi voinut tuona iltana nähdä Salon mitassa hyvää arktikan iltamuuttoa.



Seuraava aamu aukeni selkeänä, tuuli oli navakkaa lounaasta. Odottelimme kuikkamuuton vilkastumista mutta jälleen turhaan, summa jäi kahdeksaankymmeneen. Käpylinnut olivat kuitenkin liikkeellä, 420 lintua muutti, niistä määritettiin 31 pikkukäppäriä, yksi tuli verkostakin. Peippojakin mutti yli kuusisataa mutta muuten taivaalla oli hiljaista. Päivän rengastustapahtuma oli Englannissa merkityn tyllinaaraan kontrollointi. Oman päiväni kohokohta oli Gåulla käynti, siellä oli lokkien joukossa kolmannen kevään isolokki joka häirittynä lähti jatkamaan matkaa kohti luodetta.



***





( Laurilan Anssi ja peltosirkku )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.