24.4.2017

Viisi vuosikymmentä sitten X








23.4.1967, viisi vuosikymmentä sitten, kävin sunnuntain linturetkellä Halikonlahdella ja Sirkkulassa. Sää oli keväisempi kuin tänä sunnuntaina, seitsemän astetta lämmintä, tuuli leutoa etelästä ja taivaalla vain vähän pilviä.


Viikko oli kulunut koulua käyden ja kevät oli ehtinyt edetä taas hyvän matkaa. Lahdelle oli tullut vesilintujen joukkoon jo yli kaksikymmentä lapasorsaa. Uutena kahlaajalajina oli punajalkaviklo, aiemmin nähdyistä liikettä oli kuoveilla. Naurulokit olivat asettumassa pesimäpaikoilleen vedenpuhdistusaltaille, muut lokit kiertelivät enemmän kaatopaikoilla.


Maaseutukierroksella tuli havainto kanahaukasta Ylhäisissä, palokärjestä Ristahteessa ja jälleen huuhkaja ilmoitti itsestään Ilmusmäellä. Kurkien muutosta ainoa vihje oli kolmen linnun parvi lennossa Ilmusmäen yllä.


Monet linnut tuntuivat jo aloittelevan pesintää, heinäsorsat ja telkät Halikonlahdella, kiurut pelloilla, keltasirkut ja peipot metsänreunoissa, tiaiset metsässä ja uuttukyyhky Ilmusmäen laidassa. Kaikkiaan näin retkellä 41 lajia mikä oli taas uusi vuoden paras tulos.


Ennätys ei kestänyt pitkään, se ylittyi jo maanantaina 24.4. samoillia tienoilla retkeillen. Vuodelle uudet lajit löytyivät taas Halikonlahdelta minne oli tullut neljä haapanaa ja kolme silkkiuikkua vesilintujen joukkoon. Punajalkaviklo oli paikalla edelleen, kurkia muutti nyt seitsemäntoista ja päivän peto oli hiirihaukka. Tuuli oli kääntynyt pohjoisen puolelle ja muutto tuntui pysähtyneen. Vuoden uusi lajien päiväennätys oli nyt 44.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.