23.4.2017

Lintumuisteluita LIV







Korkeapainetta oli myös kevään 1973 huhtikuun jälkipuolella. 20.4.1973 oli tuollainen kaunis päivä, tuuli idästä. Kuuden tunnin retkeni tein silloin Halikonlahdelle, käyden välillä tarkkailemassa muuttoa Lehtiniemen kalliolla. Retkiseuraa oli paljon, Sepe, Ilu ja Pepe vähän nuoremmasta päästä, Lintuvuoren Jari ja Rannikon Kari ikäisistäni.


Kurkia muutti pitkin päivää. Niitä oikeastaan lähdimme Lehtiniemestä etsimään mutta sieltä näimme vain kaksi pikkuporukkaa. Enemmän niitä meni Halikonlahdella, Salossa ja Muurlan-Kiskon rajamailla. Suurin parvi taisi olla 93 lintua ja päivän aikana Salon seudun yli meni noin 630 pitkäkaulaa jonnekin pohjoiseen, alueen pesivät kurjet olivat jo reviireillään.


Vedenpuhdistusaltailla oli uiveloita, suurin yhtaikainen määrä oli seitsemän mutta oikea määrä lienee ollut lähellä kymmentä. Kanahaukat käyttivät kauniin päivän soidinteluun, Lehtiniemestä niitä näkyi viisi lintua reviiriensä yllä. Tuulihaukkakin oli paikallinen, muuttajia sen sijaan kaksi piekanaa ja kalasääski. Joutsenia muutti kaksi parvea, yhteensä 16 lintua.


Seuraavana päivänä olin retkellä kahdeksan tuntia, ensin Halikonlahdella ja sitten iltapäivän Katinkalliolla kurkia odotellen. Lämmintä oli, kaksitoista astetta, tuuli heikkoa etelästä, taivas lähes pilvetön. Retkiseura oli edelleen Sepe. Ilkka ja Pepe, lisänään Mäki-Reinikan Lasse Halikonlahdella.


Kurkia ei kuitenkaan enää tullut, vain viisi lintua muutti koilliseen. Eiliset taivaanvuohet Halikonlahdella olivat saaneet seurakseen punajalkaviklon ja tyllin, muuttavia kahlaajia ei ollut, eilen oli ollut kaksi metsävikloa. Vesilinnuista parasta esittivät punasotkat 150 ja tukkasotkat 100 yksilöllä, sekä haapanat 150 linnulla.


Katinkalliolle tullessa ensimmäisenä oli huipun luona kvartettiamme vastassa huuhkaja, päivätorkulla polun varressa. Kangaskiuru lauloi huipun ympärillä, muutama kuusitiaiskoiras alapuolen metsässä missä kuikutti myös palokärki. Kurkien lisäksi pedot olivat jossakin muualla, näimme vain yhden tuulihaukan ja jonkun ison petolinnun muutolla.


***





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.