7.4.2017

Lintumuisteluita XLIII




( mustavalkoinen punasotkakoiras takavuosilta )


5.4.1976 oli takatalvipäivä Helsingissä. Aamuyhdeksästä lähtien tuli taivaalta reipasta räntäsadetta, joka heikkeni iltaan mennessä. Koko päivän lämpötila pysytteli pari astetta plussan puolella. Oma päivä kului töissä ja ehdin vasta niiden jälkeen Kyläsaareen katsomaan mitä lintuja sieltä löytyi.


Pakomuutto olisi varmaan ollut kovaa, iltasella linnut olivat jo pysähtyneet paikallisiksi. Kyläsaari oli hyvä pysähdyspaikka, ranta oli sulaa ja lumetonta oli myös kaatopaikalla. Jäätön vesi oli kerännyt paikalle satoja heinäsorsia, kymmeniä telkkiä, isokoskeloita ja nokikanoja sekä vielä yksittäiset tukka- ja punasotkakoiraat. Jään reunassa istui kaksi kanadanhanhea, ne olivat tuohon aikaan vielä vähissä ja pari paikallista bongaria esittelivät niitä parhaina havaintoinaan.


Jäällä oli satoja naurulokkeja, pikkuparvia muutteli edelleen veden pinnassa lounaaseen. Harmaalokkeja oli paikalla kymmeniä ja merilokkeja pari. 18 töyhtöhyypän parvi muutti kaatopaikan yli luoteeseen, paikallisina oli lisäksi kolme hyyppää.


Kyläsaaren alueelle oli kerääntynyt kolmesataa kiurua, viisisataa kottaraista ja 150 hemppoa. Kolmesta paikalla talvehtineesta tunturikiurusta oli jäljellä vielä ainakin yksi. Pari pajusirkkua oli myös löytänyt kaatopaikalle.


***


( ere viihtyy lumella )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.