21.4.2017

Lintumuisteluita LII



( kylmä ei hätistänyt juuri saapunutta kivitaskua Kaivopuistosta )




Vuonna 1976 oli tähän aikaan samanlainen kolea kausi ja pikku takatalvi kuin nytkin näyttäisi olevan. Siihen aikaan se merkitsi sitä että 20. ja 21.4. satoi myös lunta. Kaupungissa tuo lumi suli kuitenkin saman tien pois eikä syntynyt mitään muuttolintujen pakoryntäystä.


Sellaista odottelin kuitenkin kumpanakin aamuna Kaivopuiston kalliolla. 20.4. tunnin aikana luoteeseen muutteli parisataa rastasta joista yli puolet punakylkirastaita, pari peippoparvea, muutama västäräkki ja niittykirvinen, pieniä kottaraisryhmiä ja lapinsirkku. Vesilinnut pysyttelivät rauhallisina paikallaan.


21.4. puolentoista tunnin aikana pikkulintujen tai rastaiden liikettä ei enää ollut. Muuttajia oli muutenkin hyvin vähän. Merellä näkyi sentään liikkeellä yksi merimetso, joku kuikkalintu, pieni joutsenparvi ja viiden meriharakan porukka. Tuuli oli kääntynyt länsilounaaseen ja sen mukana meren yli tuli myös yksi hiirihaukka. Kaivopuiston kallion kivitasku piti sitkeästi reviiriä hallussaan, arveli varmaan että kylmää ei kestä pitkään.


Kivitaskun odottamaa säämuutosta ei tullut kuitenkaan kovin nopeasti, vielä 23.4. Kaivopuistossa oli kovaa ja kylmää tuulta, joka oli kääntynyt itäkoilliseen. Pilvipeite oli rakoillut ja aurinko nosti lämmön iltapäivällä kuuteen asteeseen, tosin iltapäivällä meni yli vieläkin pari räntäkuuropilveä. Muutto oli edelleen vaatimatonta, vaikka aamun alkajaisiksi putosikin Harakan edustalle lounaasta saapunut ristisorsa. Pari kyhmyjoutsenta matkusti kärjen ohi itään, samoin kaksi hanhea kauempana merellä. Viiden isokuovin parvi taisteli kärjen editse vastatuuleen hyvin väsyneinä, mereltä tuli myös yksi taivaanvuohi ja paikallinen meriharakka lähti jatkamaan matkaansa itään.


***


( ristisorsa oli aina mukava pikkuharvinaisuus )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.