18.4.2017

Lintumuisteluita LI







Juuri pääsin kertomasta miten totuin pyöräilemään Martinlaaksosta Iso-Huopalahdelle merenrantaan päästäkseni. Ensi kerran kävin paikalla kuitenkin jo 17.4.1976 eli vasta kuukauden Helsingissä asuttuani. Retki oli neljän tunnin kävely Hakaniemestä kaupungin läpi Munkkiniemeen ja sieltä Pikku- ja Iso-Huopalahdelle. Sää ei suosinut, taivas oli paksussa pilvessä, tuuli lounaasta kovaa ja tihkuilikin välillä. Vaikka lämpö iltapuolella nousi seitsemään asteeseen, kylmältä keli tuntui.


Pikku-Huopalahdelle tultuani lauleli tienoolla punarinta, yli muutti kolmekymmentä punakylkirastasta länteen. Iso-Huopalahdelle päästyäni huomasin jo vesilintujakin, sulaa oli moottoritien kahdella puolella. Silkkiuikku oli moottoritien eteläpuolella, nokikanoja viitisenkymmentä, tukkasotkia ja telkkiä kaksikymmentä, punasotkia viisitoista. Eniten oli heinäsorsia, satoja. Lokit olivat runsaimpia veden äärellä olijoita, naurulokkeja oli reitin varrella jo 3000, kalalokkeja 700, harmaalokkeja 500, selkälokkejakin 30 ja Laajalahden suunnalla kymmenkunta merilokkia. Kahlaajista näkyi muutolla vain töyhtöhyyppiä, muutama yksittäinen muuttaja. Paikallisena oli sentään kaksi taivaanvuohta.


Sepelkyyhkyillä olisi ollut kai parempaakin muuttoa, 250 näkyi menossa luoteeseen keskellä päivääkin. Punakylkirastaat olivat selvästi vilkkaammin liikkeellä, viisisataa näin vaikka aamulla olisi näitäkin kai enemmän mennyt, länteen olivat menossa, joukossa 150 räkättiä ja kymmenkunta laulurastasta. Punarintoja oli yhä vähän, Munkkiniemessä kuulin retken toisen laulajan. Peippoja muutti parisataa, joukossa vain kolme järripeippoa.


Seuraavana päivänä lähdin sen kevään tapaani Kaivopuistoon katsomaan muuttaisiko mereltä jotakin. Neljä tuntia olin retkellä silloinkin, siitä kaksi ja puoli muutontarkkailua. Aamun plus kolme astetta nousi päivän mittaan kymmeneen kunnes illalla taas alkoi laskea. Tuuli oli rajua ja kääntynyt länsiluoteeseen eli meren yli oli turha toivoa mitään tulevan. Näkyvyys oli kyllä hieno.


Tuli meren yli kuitenkin kolme hiirihaukkaa, varpushaukka ja pieni kurkiparvi. Kuovejakin muutti 25 ja kevään ensimmäiset meriharakkani. Sepelkyyhkyjä näkyi tulevan neljäsataa neljänä parvena. Punakylkirastaita muutti länteen vielä kolmesataa, sama määrä meni räkättejä. Kivitaskukoiras oli tullut Kaivopuiston valleille paikalliseksi. Peippoja meni nyt kaksisataa ja järrien määrä oli noussut sataanviiteenkymmeneen.


***



( silkkiuikku löytyi tuohon aikaan Kolera-altaastakin )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.