Houkutteena sillä tuntuu olevan muuan heinäsorsanaaras, tietysti sen lisäksi että siinä sorsia ruokitaan. Täällä ei liiku ihmisiä yhtä paljon kuin Tikkurilassa joten lintu joka näyttää ujostelevan ihmisiä tuntee olevansa rauhassa.
Tosin tuo jouhisorsan jahtaama heinisnaaras tuntuu olevan enemmän hämillään kosiskelijastaan ja vilkuilee yhtenään oman lajinsa koiraita joita innokas riiustelija ei kuitenkaan päästä ihastuksensa lähelle.
Kevätmuuttaja tuo jo on, ei sitä talvella täällä ollut. Laji alkaa olla myös vähälukuinen ainakin jos vertaa viiden vuosikymmenen aikaiseen tilanteeseen, silloin jouhisorsia pesi säännöllisesti etelän hyvillä lintuvesillä ja muuttoaikaan määrät olivat keväällä kymmeniä, syksyllä satoja.
Tapaus tuo mieleen 1980-luvun alun talvet, kun Helsingin keskustan sorsien joukossa talvehti myös jouhisorsia, usein koiras mutta kerran naaraskin. Ainakin kerran jouharikoiras silloinkin pariutui heinäsorsanaaraan kanssa ja taisi tulla jälkikasvuakin.
Noista risteymäpoikasista ei miulla ole kuvia, mutta yhdestä risteymästä miulla on kuva. Se oli Hangon lintuaseman rannassa toukokuussa 1987 ja siitä näkee selvästi miltä koiras näyttää. Heinäsorsalta se on perinyt kaarevat pyrstösulkansa ja väritystä, jouhisorsalta solakan muotonsa sekä pyrstösulkiin pituutta.
Jouhisorsasta pitää muuten aina mainita että Aku Ankka on ainakin saamelaisille sellainen. Sarjakuvan sankari on saamelaiselta nimeltään Vulle Vuojas ja vuojas on saamenkielinen nimi jouhisorsalle. Vastaavasti lintuharrastajien sisäpiirin lintuslangissa jouhisorsa on usein akuankka, johtuu tieteellisestä nimestä Anas acuta, ja sen kuusikirjaimisesta lyhenteestä ana acu...
***
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.