5.4.2017

Kevät kiireimmillään



( tundrahanhia näkee, eilenkin kolme parvea )



Kevät harppoo juuri nyt pitkin askelin. Ihan sunnuntain kaltaista muuttoryntäys ei ole ollut, mutta maanantaina näin kuitenkin 55 lajia, eli kymmenen enemmän kuin sunnuntaina, kevään ensimmäisinä useita punakylkirastaita ja runsaasti meriharakoita kun pienen tauon jälkeen taas meren äärellä kävin.



Kevään ensimmäiselle näkemälleni sarvipöllölle oli käynyt huonosti, se oli törmännyt autoon. Maakotkakin muutti koilliseen huolimatta pilvisestä säästä. Merellä hanhet jakoivat luotoja kesäpaikoikseen vahvemman oikeudella mitaten välillä äänenkin voimakkuutta. Hippiäiset ja punarinnat olivat runsastuneet yhdessä yössä tavalla joka toi mieleen vastaavat päivät viisi vuosikymmentä aiemmin, silloin kuitenkin vasta huhtikuun loppupuolella.



Kevät etenee muutenkin, aprillipäivänä huomasimme miten tuomen silmut ovat alkaneet venyä ja vihertää päästään, nyt neljäntenä päivänä näkyi jo ensimmäisiä varovasti kärjestään auenneita, tuossakin ollaan yli kolme viikkoa takavuosia edellä.Aurinko repisi ne auki varmasti hetkessä, nyt on ollut enimmäkseen pilvistä ja eilen vielä kova tuulikin.



Viikissä valkoposkihanhet ovat runsastuneet jo satoihin. Jäät ovat sulaneet nopeasti, auenneet rantavedet ovat houkutelleet tänne runsaasti sorsia, joiden joukossa oli eilen jo heinätavi ja jouhisorsa ja telkkäporukoiden liepeillä viitisentoista uiveloa. Iltaliikkuja löytää jo helposti taivaanvuohia ja lehtokurppiakin kun ne lähtevät liikkeelle auringon laskiessa. Yllättävin löytö eilen oli varhainen pikkutylli koetilan peltojen lammikoiden laidassa. Piti todella katsoa kahteen kertaan ettei se ollut tylli, niitä on ollut jo maaliskuulta asti ja nytkin Purolahden hoidetulla lieterannalla. Selkälokki lenteli länteen. Ne löytyvät nykyisin takavuosia myöhemmin, osaksi siitä syystä että laji on nopeasti harvinaistunut, osaksi siitäkin ettei niitä enää sekoiteta merilokkeihin. Iltalaulajien joukkoon oli liittynyt laulurastas.



***



( eilisiltainen yllättäjä )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.