2.4.2017

Ensimmäinen kevätlinturyntäys




( muuttohanhet kannattaa katsoa tarkkaan )


Tänään sunnuntaina 2.4.2017 oli kaiketi erinomainen lintupäivä. Itse nukuin yöviikon jälkeen tapani mukaan puoleen pävään, ja lähdin linturetkelle vasta iltakolmen tietämissä, käytyäni ensin äänestämässä ennakkoon Suvin kanssa ja vietyäni hänet sitten kämpälleen.



Pitkäjärven tornissa oli selvästi eilistä vilkkaampaa. Sulaa ei ollut juuri eilistä enempää, siinä piti vahtia vakituinen laulujoutsenpari ja vierailijoina oli koko joukko heinäsorsia ja taveja, telkkäpari oli löytänyt pikkusulan vähän kauempaa ja järven toisessa päässä näkyi olevan kyhmyjoutsenpari ja ainakin yksi nuori lintu. Niiden yrittäessä lähestyä sulaa laulujoutsenkoiras hääti ne kokonaan pois järveltä.



Sumupilvi oli noussut vajaan sadan metrin korkeuteen ja sen alla muutti jatkuvasti lintuja pohjoiseen tai koilliseen vähän lajin mieltymyksen mukaan. Kurkia meni kuutisenkymmentä, metsä- ja tundrahanhia kolme pikkuryhmää. Töyhtöhyyppiä muutti myös pikkuparvin kymmeniä, seitsemän taivaanvuohta oli tullut tienoolle kiertelemään. Muuttajien pääosa oli peippoja, niitä taisi mennä runsaassa tunnissa toista tuhatta, myös sepelkyyhkyjä ja räkättirastaita muutti koko ajan pikkuparvin. Lokit olivat jo kääntyneet etelään etsimään sopivaa yölepopaikkaa, niitä lepäili kauempana järven jäällä toistasataa. Ampuhaukka löytyi vastarannalta kuusen latvasta istumasta. Ruskosuohaukkakoiras oli tullut myös järvelle ja jonkin aikaa saalista turhaan etsittyään kävi pohjoisrannan niitylle lepäämään. Muita paikallisia tornin ympäristössä olivat pajusirkut, punarinnat, lapinharakka, niittykirvinen ja hippiäinen.






( kallonpotkuttajaa pitää vielä odotella )


Päätin ajaa kotiin kiertäen Seutulan peltojen kautta. Petoja löytyi kun peltojen laitaan pääsi, heti aluksi tuulihaukka ja vähän myöhemmin muuttohaukkakin, pelottamasta paikallisia kyyhkyjä ja lokkeja. Pienemmistä linnuista mukavin havainto oli kivitaskukoiras tienvarressa. Isoniitulla tein pikku kävelykierroksen. Pellolla ruokaili sadan kurjen parvi ja parisenkymmentä muutti vielä yli vaikka ilta oli jo pitkällä. Kurkien seurana ruokaili laulujoutsenia, metsähanhi ja puolisen tusinaa metsäkaurista. Töyhtöhyyppiä muutti pienin parvin pohjoiseen ja niiden lisäksi myös yksi kapustarinta ja isokuovi. Lapinharakoita oli pensaiden latvoissa kaksi. Kyyhkyjä oli paikallisina runsaasti, ja ihan iltaan asti muutti vielä peippoja vaikka lepäilijöitäkin oli jo satoja.



Päivän lajimäärä nousi neljäänkymmeneenviiteen, se on toistaiseksi tämän vuoden paras tulokseni. Saa nähdä jatkuuko eteläisen lämpöaallon mukana tullut muutto alkavalla viikollakin.



***



( näistähän kevään aina tietää tulleen )



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.