30.3.2017

Neljä vuosikymmentä sitten VIII







Neljä vuosikymmentä sitten 27.3.1977 olin retkellä aamukahdeksasta iltaneljään, Salon seudulla. Edellispäivä oli kulunut aamusta iltapäivään Salon torilla linnunpönttöjä myymässä, niillä rahoitettiin tuoreen Salon seudun luonnonsuojeluyhdistyksen toimintaa.


Sunnuntain sää oli tuolle keväälle tyypillinen, talvi oli ollut perinteisen kylmä ja luminen ja kevät vasta alkamassa. Lämpö pyöri nollan kahta puolta, taivas oli kirkas, tuuli joko tyyntä tai heikkoa pohjoisen puolelta.


Aamupuoli kului Halikonlahden maisemissa ja Joensuun puistossa käydessä. Altailla oli pari pikkuruista sulaläikkää, niissä kymmenen heinäsorsaa ja nokikana. Tuulihaukkapari kimitteli jo innokkaasti Kärkänmäen ympäristössä ja lahden yli muutti varpushaukka luoteeseen. Muutama meri- ja harmaalokki kierteli vanhojen kaatopaikkojen tuntumassa, pelloilla pälvet oli jo jaettu töyhtöhyyppien kesken. Yli lenteli uuttukyyhkyjä, paikallisia pareja, ja kolme sepelkyyhkyä koilliseen. Kolme niittykirvistä ja saman verran hemppoja pyöri vedenpuhdistusaltaiden laitamilla, pajusirkkuja oli jo toistakymmentä, pulmusia vain yksi.


Kiuruja, variksia ja naakkoja oli puolentoistasataa joka lajia, varisten joukossa vielä viisi mustavaakkua. Runsain laji oli kottarainen, niitä oli kolmesataa. Käynti Joensuun puistossa tuotti närhiä, kuusitiaisen, töyhtötiaisen ja pari hömötiaista. Virtasen Kimmon asettamasta pöntöstä kurkisti lehtopöllö, se oli ensi kertaa tainnut vaihtaa kotinsa luonnonkolosta pönttöön. Tiklit ja vihervarpuset olivat etsimässä kesäpaikkaa puiston puista.


Iltapäiväkierroksen tein Arton kyydissä Kokkilaan ja Strömmaan. Heinäsorsia olikin sata jo Strömman uudella kanavalla, telkkiäkin muutama, samoin kymmeniä isokoskeloita. Isokoskelo oli myös Kokkilan lossisulan ainoa vesilintu. Strömmassa nukkui sorsien joukossa myös yksi joutsen, ilmeisesti kyhmyjoutsen. Lokkeja oli tietysti Strömmassakin. Paluumatkalla Teijon luona oli tienvarsilätäkössä kanadanhanhipari ja seitsemän heinäsorsaa. Merikulmalla lauleli metsänlaidassa puukiipijä kun ripustin puuhun eilen torilta ostamani tiaispöntön. Illalla suunnistin jälleen linja-autolla Helsinkiin viikoksi töihin.


***


( kuvassa Joensuun puiston lehtopöllö päivätorkuilla joskus 1970-luvun alkupuolella )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.