31.3.2017

Lintumuisteluita XLII







Vuonna 1974 olin tullut opiskeluiltani viettämään maaliskuun viimeistä viikonloppua Saloon. 29.III ehdin illalla pistäytymään Halikonlahdella. Keväistä oli, viisi astetta lämmintä, tuuli kepeää lounaista ja taivas lähes pilvetön. Lahdella oli paitsi lintuja myös Lähteenojan Jari niitä katsomassa.


Tuulihaukka etsi myyriä Vuohensaaren tien varresta, yli muutteli kymmenen sepelkyyhkyä ja altailla oli taivaanvuohi sekä 19 naurulokkia, kummankin lajin ensimmäiset olivat Jarin mukaan tulleet edellisenä päivänä. Pari päivää aiemmin paikalla oli ollut myös sarvipöllö. Se, että pelloilla pyöri puolentoistasataa kiurua ja kaksi ja puolisataa kottaraista oli odotettua, mutta se, että polttokaatopaikan ympäristössä pyöri 120 pajusirkkukoiraan suurparvi, oli ennen kokematonta.


Seuraavana päivänä retkeilin lahdella neljä tuntia puolilta päivin, paikalla oli ainakin Lintuvuoren Jari sekä Sällylän Seppo. Sää oli eilistäkin parempi, tuuli oli hiipunut kokonaan, lämpöä riitti kahdeksan astetta, pilviä tuskin lainkaan.


Lintumäärät olivat eilisestä kasvaneet. Töyhtöhyyppiä oli yhdeksänkymmentä, osa ylimuuttajia, naurulokkeja jo kolmekymmentä, kiuruja kolmesataa ja kottaraisia neljäsataa. Pajusirkkujenkin määrä oli noussut sataanviiteenkymmeneen. Ilmeinen tuulihaukka näkyi kauempana, lähellä onnistui lapinharakka myyräjahdissaan ja alkoi saaliin saatuaan laulaa pensaan latvassa. Niittykirvisiä oli ilmaantunut altaille kolme ja pulmusia yli neljäkymmentä. Pari peltopyytäkin lähti altaiden penkalta pelloille karkuun.


31.3.1974 kävin aamupäivällä taas runsaan parin tunnin kierroksen lahdella ennen lähtöäni takaisin Turkuun. Kevät tuntui etenevän, lämpö oli noussut kymmeneen asteeseen, taivaalle oli tullut vähän ohutta yläpilveä ja pieni tuulenhenki kävi taas lounaasta. Väkeäkin oli lintuja katselemassa paljon, Lintuvuoren Jari taas, Viitaniemen veljekset, Innasen veljekset, Laihon Ilkka ynnä muita.


Heinäsorsia oli tullut lahdelle kuusikymmentä, joukossa kolme tavia. Tuulihaukan lisäksi altailla oli nyt ampuhaukka, muutolla pohjoiseen. Muuttolintujen määrä oli suunnilleen eilisissä lukemissa, hyyppiä tasan sata, kottaraisia kuusisataa, pajusirkkuja samat sataviisikymmentä kuin eilenkin. Tavien lisäksi muuta keväälle uutta ei näkynyt mutta kovasti jäi harmittamaan ettei tarkkailulle ollut enempää aikaa...


*** 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.