25.3.2017

Lintumuisteluita XXXVIII







25.3.2010 torstaiaamu Utössä oli toivoa täynnä. Lämpötila oli puolisen astetta miinuksen puolella, tuuli kääntynyt etelään, taivas pilvistymässä ja näkyvyyttä viitisentoista kilometriä. Tänä talvena oli lunta, nytkin aamun virallinen lukema oli 41 senttiä. Aamun tuuli oli vielä heikkoa mutta päivemmällä se yltyi kymmenen sekuntimetrin tietämiin.


Muuttajille tuuli oli myötäinen ja erityisesti haahkoja tuntui liikkuvan, päivän mittaan summasimme 1600 muuttajaa 2500 paikallisen lisäksi. Aamun muuttajia Mörttilästä nähtynä olivat myös hiirihaukka, harmaahaikara, pari mustalintua ja kevään ensimmäinen tylli. Staijausta tehtiin pitkin päivää ja muun muassa 78 töyhtöhyyppää ja 130 merihanhea näimme menossa myötäiseen. Päivällä huomattiin toinenkin tylli ja kolmestasadasta peiposta yli puolet muutti. Etelästä tuuli toi jäälauttoja ja erään päällä näkyi halliemo ja sen kuutti ja toisella aikuinen hylje yksin. Tämä talvi sopi niille mainiosti, jäätä riitti yhtenäisenä lähialueilta pohjoiseen.


Paikallisiakin riitti, merikotkien määräksi saatiin 25, niistä suurin porukka yhdellä jäälautalla nokkimassa ilmeistä kyhmyjoutsenen raatoa, uiveloita oli 13, lehtokurppa löytyi ja kulorastaitakin oli jo kuusi. Rautiaisten määrä oli kasvanut seitsemään. Kylälle oli ilmaantunut nokkavarpunen ja luotokirvinen. Kaikkiaan lajeja näkyi 55, kyllä tämä jo kevättä oli.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.