14.3.2017

Lintumuisteluita XXXII







13.3.1982 kävin ensi kerran pariin viikkoon linturetkellä, töitä oli riittänyt ja kevät tuntui viipyvän. Asuin Töölössä mistä oli lyhyt matka kävelylle Töölönlahdelle, Hakaniemeen ja Kyläsaareen. Neljän tunnin ajan kiertelin noita tienoita aurinkoisessa nollakelissä, puolilta päivin pilvistyi ja iltapäivällä ohi meni taas lyhyitä lumikuurojakin.


Heinäsorsien joukossa vietti aikaansa tuttu haapanakoiras, heilastellen heinäsorsanaaraan kanssa. Harmaalokkeja oli tullut keskustaan ja Kyläsaaren sulaan. Kyläsaaressa näkyi enemmänkin muuttolintuja: kiuruja oli paikallisina kymmenkunta, räkättirastaita kolme, kottaraisia seitsemän ja mustavariksia viisi. Alueen silloiset ruderaatit olivat ensimuuttajien suosiossa. Edustan sulassa ui yksi isokoskelonaaras, mahdollisesti talvehtinut.


13.3.1983 eli tasan vuotta myöhemmin tein Annen kanssa tasan yhtä pitkän kierroksen tasan samoilla paikoilla. Asuinpaikka oli vaihtunut Myllypuroon, joten paikalle piti nyt tulla bussilla. Talvi oli vielä voimissaan, lunta, jäätä ja pakkasta riitti yhä.





Pitkin talvea oli Hakaniemen pullasorsien joukossa viihtynyt sekä jouhisorsakoiras että -naaras, kuitenkin erillään toisistaan. Molemmat näkyivät nytkin, koiras näistä selvästi kesympi. Harmaalokkeja oli nytkin keskustassa, mutta vain vähän verrattuna vuoden takaiseen.


Kyläsaaressa ei ollut perinteisiä kevätlintuja, vain pieni parvi urpiaisia. Sulassa lenteli yksi talvipukuinen naurulokki ja kalalokki muutaman harmaalokin lisäksi, isokoskeloita oli tällä kertaa kymmenkunta, nekin ilmeisesti koko talven paikalla olleita. Kevät käynnistyi paremmin vasta puolentoista viikon päästä.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.