27.3.2017

Lintumuisteluita XL







27.3.2010 sää oli selvästi muuttumassa, ilmanpaine oli pudonnut tuhannen tuntumaan ja suunta oli alaspäin, tuuli pysytteli kaakossa ja lämpö nollassa, mutta huolimatta periaatteessa kirkkaasta taivaasta näkyvyys oli korkeintaan pari kilometriä.


Uusia lajeja ei keväälle löytynyt, retkelle uutena sentään pari muuttavaa urpiaista ja saaren tuntumasta merisirri. Muutto jäi huonon näkyvyyden takia heikoksi eikä kauempana olleita paikallisten vesilintujen porukoitakaan erottunut. Muuttoa kuitenkin oli, joku joutsenparvi huomattiin, samoin heinäsorsia, telkkiä ja töyhtöhyyppiä meni saaren yli, peipotkin jatkoivat eiliseen tapaansa liikettä.


Paikallisistakin huomasi että liikettä oli ollut. Saaressa oli nyt kolme sarvipöllöä ja saman verran lehtokurppia, yöllä tulleita. Peukaloiset ja nokkavarpuset olivat runsastuneet kuuteen yksilöön kumpikin. Laulurastaita oli kolme ja punakylkiäkin seitsemän. Lajimäärä jäi viiteenkymmeneenkahdeksaan mutta siitä voi syyttää näkyvyyttä, kevät ei pysähtynyt.


Päivän varasti kuitenkin Järvisen Mikon ja Sepen Mörttilän pohjoispuolelta saaresta löytämä hallin kuutti. Siellä se köllötti valkeaan väriinsä luottaen yllättävän maastoon sopeutuvana odotellen emonsa käyntiä. Kaikkienhan sitä piti kuvaamassa käydä. Luontoihmiset nyt osasivat ottaa kuvansa vähän kauempaa, häiritsemättä kun on noita putkiakin mukana, mutta saaressa oli tietysti jonkun kameraseuran retkiporukka, joka kyllä tunki laitteineen ihan liian liki kun piti saada jollakin laajakulmalla ruudulle kuutin lisäksi koko saarikin ja poikanen välillä hermostui sellaisesta.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.