28.2.2017

Neljä vuosikymmentä sitten VI



( keltasirkku hyppäsi kärkeen )



27.2.1977 jatkoin uusintalaskentojani Sirkkulan reitillä. Sepen piti tulla mukaan mutta jäi pois koska ei löytänyt suksiaan. Mie löysin, tämähän oli varsinainen hiihtotalvi. Laskentakierros vei tänäänkin viisi tuntia, sää oli kuin edeltäneenä päivänä eli pakkasta neljästätoista seitsemään astetta, tyyntä ja enimmäkseen pilvetöntä.


Kaukvuoren kiertämisellä reitti alkoi, yhdeksän lajia tuli jo siitä, peruslajien lisänä mustarastaskoiras. Keltasirkkuja oli heti alussa 130 linnun suurparvi. Pappisin kautta kiersin Toravuorelle, lintuja tällä peltovoittoisella osuudella oli vain viidestä lajista ja enimmäkseen kartanon pihan tuntumassa.


Toravuorelta oli metsäosuus Pettilään, tuolla välillä havaitsin kahdeksan lajia, laskentaan uusina hippiäiset ja hömö- sekä töyhtötiaiset. Pettilästä jatkoin taas peltojen poikki Ilmusmäelle, missä metsäosuudelta tuli listoille närhi ja puukiipijä. Silkkismäen laidalta palasin taas peltojen poikki vanhalle radalle, tuo väli oli muuten linnuista köyhä mutta kanahaukan huomasin ylittämässä peltoaukeaa vastakkaiseen suuntaan. Se lienee ollut miulle noihin aikoihin muutenkin tuttu lähimetsässä pesijä. Loppuosuudella vanhaa rataa Kaukvuoren laitaan mennessä havaitsin pääosan tuon retken varpusista ja fasaaneista.


Kaikkiaan viiden tunnin kierros tuotti viisitoista lajia ja 308 lintua, ylivoimainen ykkönen oli kovan alun saanut keltasirkku, varpunen nousi lopussa kakkoseksi ja kolmossijan jakoivat talitiainen ja fasaani, viimemainittu yhden ainoan parven ansiosta. Lunta oli paljon ja reitti olisi ollut toivotonta kiertää ilman suksia. Nyt eivät ihmiset enää osaa hiihtää, kävelykuntokin on romahtanut ja siksi reittiä on tuonaikaisesta radikaalisti lyhennetty.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.