27.2.2017

Neljä vuosikymmentä sitten V




( kaupungin yleisin lintu neljäkymmentä vuotta sitten )


Neljä vuosikymmentä sitten 26.2.1977 kului viikonloppu talvilintujen uusintalaskentoja tehden. Reitti oli Salon kaupunkilenkkini ja ensi kertaa tämän reitin historiassa miulla oli muita mukana, Kimmo Virtanen ja Seppo Piiparinen, nuoremman polven lintuharrastajat. Keli oli talvelle tyypillinen, pakkasta alussa kolmetoista, lopussa yhdeksän astetta, tyyntä ja pilvetöntä, hieno laskentasää.


Mököistenmäestä lähdimme aamukymmenen maissa kohti Pahkavuorta, minkä kiertämällä saimme listoille jo yhdeksän peruslajia, varpunen suvereenissa kärjessä, seuraavina keltasirkku ja talitiainen. Matkalla Hämmäistenkadulta kansalaiskoululle näimme kuusi lajia, niistä retkelle uutena varpushaukka. Varpunen vankisti johtoaan, tässä vaiheessa kakkosena oli edelleen keltasirkku.


Matkalla riippusillalta kauppaoppilaitokselle lajeja oli taas yhdeksän, peruslajeja ja varpusia enemmän kuin muita yhteensä. Rappulan kierroksella havaitsimme kahdeksan lajia, uusina päivälle ampuhaukka ja käpytikka. Varpusia oli yhä yli puolet yksilöistä, talitintit ja punatulkut olivat noususuunnassa. Etapilla Saloran tehtailta rautatiesillalle lajeja kertyi kymmenen, puluja oli tällä välillä eniten, yksi turkinkyyhkykin asemapuiston vaiheilla.


Rautatiesillalta lähdimme kiertämään kirkon- ja sairaalanmäet, tällä etapilla tuli vastaan peräti neljätoista lajia ja yksilömäärät olivat tasaisempia kuin missään alkumatkalla. Toinen turkinkyyhky huomattiin Vähäjoen varressa, toinen varpushaukka sairaalanmäen laidassa ja samassa paikassa oli päivän toinen ampuhaukkakin, se yritti napata kuusen latvasta laulavaa urpiaista siinä onnistumatta. Peippo nähtiin eräällä lintulaudalla, samoilla pihoilla oli myös kaksi mustarastasta.


Paluumatkaa kuljettiin mäkien toista puolta omakotialueita katsellen, lajisto oli peruslajistoa ja yksilömäärät tällä puolen vaatimattomia. Varpunen pysytteli runsaimpana, talitiainen täällä kakkosena, punatulkku ja viherpeippo seuraavina. Kaikkiaan viiden tunnin lenkillä näimme 963 lintua 17 lajista. Nykyiseen verrattuna varislintuja oli vähän, naakka jäi kokonaan puuttumaan, variksia tuli vain kuusi ja harakoita neljä. Varpusia oli yli neljäsataa eli lähes puolet havaituista yksilöistä, kakkoseksi tuli lähes yhden parven voimin pulu, kolmanneksi hinautui lopulta talitiainen ja neljänneksi jäi keltasirkku. Talvi oli ollut ankara ja useimmat lajit olivat kärsineet kylmässä kovia tappioita.


***



( turkinkyyhkyt olivat jo kotiutuneet Saloon )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.