23.2.2017

Lintumuisteluita XXV




( monta yritystä tein mutta näkemättä jäi )


22.2.2003 oli työviikon jälkeinen lauantai. Olin jo edellisiltana hieman availlut linturetkeilyä käymällä kolmen ja puolen tunnin pöllökierroksella Lepsämän – Klaukkalan – Keimolan ja Seutulan maisemissa, kuulinkin reitillä kaksi helmipöllöä ja yhden lehtopöllön, tietysti enemmän kettuja, koiria ja autoja.


Lauantain avasin viemällä Petikon metsän ruokintapaikalleni täyden lastin, edelliset pähkinät ja rasvat oli jo syöty. Paikalla oli viisi lajia tiaisia, punatulkkuja, viherpeippoja, vihervarpunen, urpiainen ja puukiipijä. Sieltä lähdin ajamaan kehäkolmea Hangontielle. Masalassa huomasin auton ikkunasta tilhiparven ja ylilentävän korpin. Siuntion Pikkalassa huomasin kaksi pohjoiseen muuttavaa mustavarista, kevään ensimmäiset muuttajani.


Seuraavan muuttolintuni huomasin sitten Inkoon syväsatamassa kun mereltä tuli pulmunen. Sitä en kuitenkaan ollut sinne tullut etsimään vaan kuningaskalastajaa ja pikku-uikkua. Ne taisivat kuitenkin olla vastarannalla sumun ja laiturin suojassa. Heinäsorsia ja isokoskeloita oli sulassa kuitenkin runsaasti, viitisentoista telkkää ja myös muutama meri- ja harmaalokki. Sulan selkeässä päässä vietti aikaansa myös neljä merikotkaa, välillä ahdistellen koskeloita. Takaisin kotiin päin ajaessani tarkkailin mahdollista hiiripöllöä kehäkolmosen alkupäästä, mutta näkemättä jäi, sen sijaan Petikossa näkyi päivystävän lapinharakka.


Sunnuntaina 23.2.2003 kävin uudestaan etsimässä hiiripöllöä, edelleen turhaan. Pikkuvarpusia, sata räkättiä ja huuteleva harmaapäätikka olivat sentään paikalla. Suuntasin Lauttasaareen, missä oli sarvipöllö lohdutukseksi vakiopaikallaan Vesitorninmäellä.


Jatkoin matkaa kaupungin toiselle laidalle Vuosaareen, missä täyttömäen komppaus tuotti tunturikiurun sekä kolme pulmusta. Räkättejä oli täälläkin liikkeessä sata lintua lounaaseen. Tilhiäkin meni yli kolme. Varpushaukka kierteli alueella pelotellen muita lintuja sinne tänne.


Palailin takaisin kotiin päin, mutta pysähdyin vielä Tammiston lehtoon ja sen eteläpuolen pellolle mihin oli alettu rakentaa uusia asuntoja. Alue oli toistaiseksi ruderaattia, ja sillä viihtyi rikkaruohon siementen ystäviä. Niiden joukosta löytyi sekä hemppo että vuorihemppo, viimemainittu jopa lauleskeli parkkipaikan reunan puussa tovin ennen kuin siirtyi taas ruokailemaan rikkaruohostoon. Lehdossa kiertely tuotti paljon tiaisia, punatulkkuja, viherpeippoja, muutaman mustarastaan ja närhen sekä täälläkin viitisenkymmentä kiertelevää räkättirastasta.


***


( vuorihemppo sentään löytyi )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.