22.2.2017

Lintumuisteluita XXIV







21.2.1976 olin viikonlopun vietossa Salossa ja tein kävelylenkin perinteisillä paikoilla Halikonlahden altailla ja Joensuun kartanon mailla. Sieltä jatkoin Halikon kirkolle ja sieltä palailin Toijalanmäen kautta takaisin keskustaan. Viikonlopun sää oli vakaata talvikeliä, aamuisin 8-10 pakkasastetta, iltapäivällä enää neljä, tyyntä tai heikkoa itätuulta, lauantaiaamun pilvipeite hajosi ja loppuaika oli kirkasta. Erinomainen ulkoiluilma, olen summannut vihkooni.


Halikonlahden lietealtaille oli tuotu jotakin teurasjätettä, mitä neljänsadan variksen porukka kävi nokkimassa paikalla, hajoten välillä pienemmiksi partioiksi pitkin peltoaukeaa. Vuohensaaren tien varressa oli taas peltopyyparvi, viisi lintua niistä onnistuin näkemään. Joensuun kartanon pihassa mekasti palokärki, kartanon ympäristössä oli tavan mukaan runsaasti fasaaneja, puiston puolella runsaasti närhiä. Muuten reitin lajisto oli tuttua peruslajistoa.


Seuraavanakin päivänä lähdin aluksi samaan suuntaan eli Vuohensaarentietä Halikonlahdelle. Jatkoin kuitenkin Vuohensaareen ja sieltä jään poikki Vaisakon lehtoon. Sieltä kiersin Vankkurmäen kautta Vuorentaan kartanolle ja sieltä Viurilan ja Joensuun kartanoiden kautta kulkevaa tietä takaisin kaupunkiin.


Varisten määrä lietealtailla oli huvennut sataanviiteenkymmeneen mutta niillä oli nyt seuranaan parisataa naakkaa. Löysin myös kanahaukan tappaman nuoren harmaalokin raadon. Vuohensaarentien ja Vuohensaaren ruokintapaikat kävin katsomassa mutta lintuja niillä ei ollut, tosin Vuohensaaressa ruokintapisteen takametsässä oli neljän tiaislajin parvi. Vaisakon rannassa oli tali- ja sinitiaisten sekaparvi, itse lehdossa laulava puukiipijä ja hömötiainen. Vankkurmäellä oli kaksi uutta puukiipijää, vaikutti riiustelevalta parilta, koiras lauloikin. Tiaisia oli täälläkin runsaasti ja nyt myös parvi pyrstötiaisia, neljän linnun porukka tuli ihan eteeni, mutta miulla oli kamerassa vain 28-millinen maisemakuvalinssi. Hippiäisiä oli myös tiaisparvissa.


Lisää hippiäisiä tuli vastaan kun ehdin Viurilan lähelle Hirvilinnan luo, sen pihapiirissä kuikutti myös palokärki. Viurilan kartanolla rääkyi pari närheä. Toinen palokärki huuteli innokkaasti Joensuun puiston pohjoispäässä. Lauantairetkellä olin nähnyt neljätoista lajia, nyt määrä nousi seitsemääntoista.


***




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.