7.2.2017

Lintumuisteluita XV




( perusvarpunen oli Salon tavallisin talvilintu )




7.2.1976 olin käymässä Salossa. Päivällä tein kolmen tunnin kävelykierroksen keskustasta Helisnummelle ja sieltä Merikulman kautta takaisin. Pakkasta oli pari kolme astetta, taivaalla pilvipeite mutta varsin ohut, aurinko kuulsi sen läpi iltapäivällä. Tyyntä oli ja näkyvyys erinomainen.


Puluilla, varpusilla, varislinnuilla ja talitiaisilla reitti alkoi. Pulut jäivät keskustaan mutta muut pysyivät matkassa mukana, niiden seuraksi tulivat fasaanit ja keltasirkut, viimemainittuja oli eniten Helisnummella ja Fulkilassa.


Punatulkut tulivat listalle ensi kerran Kaukvuoressa ja pitkin matkaa niitä näkyi talojen liepeillä. Sinitiaisia oli myös pari Kaukvuoressa, pari Fulkilassa ja pari retken loppuessa keskustassa.


Kuusitiainen oli ensimmäinen metsälintu, se tuli vastaan vanhan radan varren metsästä ennen Helisnummea. Töyhtö- ja hömötiaiset olivat retken metsäosuudella Helisnummen ja Fulkilan välillä, sieltä löytyi myös hippiäinen ja retken ainoa puukiipijä antoi odottaa itseään Kärkkään asti. Kaikkiaan reitillä näin neljätoista lajia, eniten varpusia ja keltasirkkuja. Nykymenoon verrattuna huomaa heti että viherpeipot ja mustarastaat puuttuvat eikä käpytikkaakaan havaittu.


Seuraavana päivänä teimme autokierroksen Halikon puolella. Kokkilassa tai Vartsalassa ei huomattu mitään erityistä, lopuksi kävimme vielä Laukassuollakin. Se oli se paikka missä 1960-luvun lopulla oli luujauhotehdas ja lähiympäristö täynnä epämääräisiä teurasjätekasoja joilla ruokaili suuri määrä lintuja. Nyt tehdas oli suljettu ja paikkaa kunnostettu, paikalla oli suuria tynnyrikekoja ja irtomaakasoja. Itse suolla taidettiin kaivaa turvetta, yhtään korppia ei enää näkynyt, vain jokunen varis ja tiaisparvi.


***



( pyörii kuin pulu jaloissa )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.